Germania și Olanda vor livra Ucrainei șase obuziere blindate autopropulsate suplimentare, au declarat marți, în capitala spaniolă Madrid, miniștrii apărării din cele două țări, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul german de Externe a declarat că fiecare țară va furniza câte trei dintre aceste arme de artilerie, pe lângă cele 12 obuziere pe care țările le-au trimis deja Ucrainei.

"Obuzierul autopropulsat 2000 este una dintre cele mai avansate piese de artilerie din lume", a adăugat ministerul.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Ucraina mizează mult pe ajutorul occidental în ceea ce privește artileria grea

În ultimul ajutor confirmat de președintele Biden, SUA urmează să mai doneze alte 18 tunuri M777 Ucrainei, la pachet cu circa alte 36.000 de obuze de 155mm.

La începutul lunii iunie, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că Kievul a făcut recepția obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Recent, un consilier al președintelui ucrainean Zelenski a recunoscut că raportul de artilerie Ucraina/Rusia este de ordinul zece la unu. Un raport mai sumbru făcutde serviciile de informații occidentale și ucrainene spunea că militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție decât ucrainenii.

-----------