O petiție ironică pentru a-i acorda britanicului Boris Johnson cetățenia ucraineană și a-l face prim-ministrul țării cuprinse de război a strâns puțin peste 2.500 de semnături la câteva ore după ce a fost publicată marți pe site-ul oficial de petiții al Ucrainei, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea în Anglia și, în cele din urmă, a fost forțat să-și anunțe demisia după zeci de demisii din guvern la începutul lunii iulie, Johnson rămâne o personalitate apreciată la Kiev pentru sprijinul său vocal față de Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei Rusiei.

Ucraineni îl numesc cu afecțiune „Johnsoniuk”, iar acesta este prezent inclusiv în arta stradală și produsele de cofetărie din Ucraina.

Petiția, adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, enumeră punctele forte ale lui Johnson ca „sprijin mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei și înțelepciune în sfera politică, financiară și juridică”.

Petiția, totuși, recunoaște o latură negativă a unei astfel de numiri: nu este în conformitate cu constituția Ucrainei.

Într-o aparentă coincidență, la câteva ore după ce petiția a fost depusă marți, Johnson i-a oferit lui Zelenski Premiul Sir Winston Churchill pentru performanțele sale ca lider, pentru ceea ce biroul său din Downing Street a descris drept „curaj, sfidare și demnitate incredibile” în fața invaziei Rusiei.

Zelenski nu a menționat noua petiție în momentul acceptării premiului, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta primește 25.000 de semnături.

Acceptând premiul prin videoconferință de la Kiev, Zelenski l-a citat pe premierul britanic Churchill din timpul războiului, spunând că Johnson „nu s-a gândit să renunțe la luptă” când situația a devenit grea.