Lituania i-a interzis intrarea în țară Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, relatează Meduza.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Ministerul lituanian de Interne a anunțat că șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus pe lista persoanelor non grata în data de 23 iunie, interdicția de intrare în țară urmând să rămână în vigoare timp de 5 ani.

Autoritățile lituaniene îl numesc pe patriarhul Kirill un apropiat al lui Vladimir Putin și unul dintre cei care susțin cel mai activ războiul din Ucraina în fața cetățenilor ruși.

„Patriarhul Kirill neagă în mod intenționat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, justifică și sprijină acțiunile agresive ale Federației Ruse, care încalcă grav normele și principiile dreptului internațional”, se arată într-un comunicat remis presei de ministerul de Interne de la Vilnius și citat de Delfi.

Ungaria l-a salvat pe patriarhul Kirill de sancțiunile UE

Anterior, Lituania a cerut ca Patriarhul Kirill să fie inclus pe lista sancțiunilor stabilite de Uniunea Europeană, însă Ungaria s-a opus deciziei iar liderii europeni au renunțat la măsură pentru a ajunge la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc.

Pe 16 iunie Marea Britanie a devenit prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill, ministrul britanic de Externe Liz Truss afirmând la momentul respectiv că „îi vizăm pe cei care contribuie și participă la războiul lui Putin și au provocat suferință inimaginabilă în Ucraina”.

Canada a impus la rândul său sancțiuni împotriva liderului Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 8 iulie, catalogându-l pe acesta drept „agent al dezinformării şi propagandei ruse”.

„În vederea unei contracarări a campaniei de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni unui număr de 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei patronate de stat şi unui număr de 15 entităţi controlate sau deţinute de Guvernul rus şi care participă la eforturi de dezinformare”, anunța ministrul canadian de Externe Mélanie Joly, în timpul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul G20 în Indonezia.

„Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, după anunțul făcut de Canada.

Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.