Un nou proiect de lege propus de guvernul rus ar permite naționalizarea locuințelor ucrainenilor pentru a le da rușilor care au depus o cerere pentru locuință.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Potrivit Interfax, noul proiect de lege propus de Irek Fayzullin, ministrul rus al Construcțiilor, va permite autorităților din „entitățile constitutive” ale Rusiei să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare.

„Se introduce un proiect de lege care stabilește dreptul subiecților, pe baza unei decizii a unui înalt funcționar, de a accepta și de a folosi spații de locuit care nu sunt solicitate de cetățeni pentru a oferi locuințe cetățenilor față de care statul are obligații”, a spus Fayzullin la o ședință de guvern.

Acesta susține că locuințele vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

„Ei bine, există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”, i-a dat dreptate premierul Mihail Mișustin.

Rusia pregătește referendumuri de anexare în teritoriile ucrainene ocupate

Potrivit unui raport publicat de ONU la începutul lunii iulie, cel puțin 12 milioane de ucraineni au fugit din țară după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, o mare parte provenind din teritoriile ocupate de forțele armate ale Moscovei.

Dacă va fi adoptat, noul proiect de lege va permite declararea locuințelor ucrainenilor ce au fugit din zona de ocupație ca fiind „nerevendicate” și acordarea lor unor cetățeni ai Rusiei dacă teritoriile vor fi anexate oficial de Moscova.

O anchetă publicată la începutul lunii iunie de la jurnaliștii de investigație de la Meduza care au discutat cu mai mulți oficiali de la Kremlin afirmă că Rusia vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar Luganskul și Donețkul, acestea urmând a fi organizate într-un nou district federal.

Autoritățile instalate de ruși în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie au anunțat deja că vor organiza referendumuri de alipire la Rusia, la fel ca reprezentanții separatiștilor din Donbas.

În evaluarea sa de miercuri privind situația din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului afirma că separatiștii pro-ruși încearcă să cucerească noi teritorii cât mai rapid pentru a se sincroniza cu planurile Moscovei de a organiza referendumuri falsificate de anexare la Federația Rusă.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat la rândul său miercuri seara că Statele Unite se așteaptă ca liderii instalați de Rusia să organizeze false referendumuri în Ucraina cu scopul anexării.

Urmărește ultimele evoluții din a 155-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.