Un oficial instalat de ruși în regiunea de sud a Ucrainei Herson a semnalat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot privind anexarea la Rusia. ”Cel mai probabil va fi un referendum”, a spus Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instituite de Kremlin citat de BBC.

Foto:

Acesta nu a avansat nicio dată pentru un eventual vot. Pare puțin probabil ca un vot credibil să aibă loc într-o regiune în plin război, iar forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la Herson, notează însă BBC.

Capitala regională Herson a fost primul oraș important ucrainean care a căzut în timpul invaziei - iar Moscova a încercat să pună în circulație rubla rusă acolo.

Oficialii ruși s-au exprimat deja în favoarea organizării de referendumuri în zonele capturate din sudul Ucrainei, dar există puține șanse ca vreun vot să fie văzut la nivel internațional drept liber sau corect.

Votul din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea, a fost condamnat de către națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.