​Rusia semnalează din nou că pregătește așa-zise referendumuri în încercarea de a anexa teritoriile ocupate de trupele sale în sudul Ucrainei. Un oficial instalat de Kremlin în regiunea ucraineană Zaporojie a declarat pentru agenția rusă de presă TASS că sunt planuri pentru organizarea unui referendum local de alipire la Rusia, relatează BBC News.

Rușii au deschis și un Oficiu Federal pentru Migrație la Melitopol, în regiunea ucraineană Zaporojie, unde localnicilor li se eliberează documente ruseștiFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

El nu a oferit nicio dată precisă despre când va avea loc acest vot, dar a precizat că referendumul va fi valid dacă prezența la urne va fi de 50%.

În urmă cu o zi, un oficial instalat de ruși într-o altă regiune din sudul Ucrainei, Herson, a sugerat că Moscova ar putea încerca să organizeze un vot similar privind anexarea la Rusia și în acest teritoriu.

Oficialii ruși s-au exprimat deja în favoarea organizării de referendumuri în zonele capturate din sudul Ucrainei, dar există puține șanse ca vreun vot să fie văzut la nivel internațional drept liber sau corect.

Votul din 2014, în care Rusia a anexat peninsula Crimeea, a fost condamnat de către națiunile occidentale ca fiind ilegal și fals.

Citește și:

___