Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut joi că Ucraina nu poate câștiga războiul cu Rusia în baza actualei strategii de sprijin din partea NATO, care alimentează Kievul cu arme, și că se teme că Uniunea Europeană ar putea fi „împinsă într-o situație de război”, scrie The Guardian.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

El a făcut aceste declarații la Viena, într-o conferință de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

  • „Acest război sub această formă nu poate fi câștigat”, a susținut premierul Ungariei.

Orban a spus că actuala strategie a NATO de a furniza arme Ucrainei „a arătat până acum că nu va duce la succes”.

Viktor Orban a mai afirmat că nu va exista pace fără schimbarea strategiei, adăugând că se teme că Uniunea Europeană ar putea fi „împinsă într-o situație de război”.

  • „Nu este clar cum putem evita recesiunea în UE dacă războiul continuă”, a adăugat liderul de la Budapesta, conform The Guardian.

Pe aceeași lungime de undă cu cancelarul Austriei privind embargoul pe gazul rusesc

În conferința de presă comună, atât premierul Ungariei, cât și cancelarul Austriei au avertizat asupra consecințelor pe care le-ar putea avea un embargo al Uniunii Europene asupra gazului rusesc.

”Ne-am întâlnit chiar acum cu un zid, iar acel zid se numeşte embargoul asupra gazelor şi aş sugera UE să nu lovim acel zid”, a spus Orban, scrie News.ro, citând CNN.

El a făcut aceste declarații după ce Nehammer a avertizat că un astfel de embargo ”nu este posibil”:

  • ”Nu numai pentru că noi, Austria, suntem dependenţi de gazul rusesc. Industria germană este, de asemenea, dependentă de gazul rusesc. Iar dacă industria germană se prăbuşeşte, industria austriacă se prăbuşeşte (...)
  • Sunt multe anunţuri din partea Comisiei UE, dar foarte puţine sunt puse în practică”.

El a mai spus că ”nu există niciun semn” de implementare a platformei comune de cumpărare a gazelor propusă de UE: ”Această platformă comună ar fi mai importantă ca niciodată”.