Jurnalista Marina Ovsiannikova, care în martie a întrerupt transmisia live la un post public de televiziune rusesc pentru a denunța războiul declanșat de Moscova în Ucraina și, recent, a fost reținută de poliție pentru câteva ore, a fost găsită joi vinovată de ”defăimare” forțelor armate ale Rusiei, transmite Reuters.

Marina Ovsiannikova, în interviul la CNN cu Christiane AmanpourFoto: Captura video CNN

Marile ”probe” împotriva Marinei Ovsiannikova sunt postările pe rețelele de socializare în care condamna acțiunile Rusiei în Ucraina.

Recent, ea a protestat în apropierea Kremlinului față de uciderea copiilor din Ucraina, numindu-l pe Putin ”criminal”. Imagini cu ea ținând o pancartă cu acest mesaj au apărut pe rețelele sociale.

La câteva zile de la noul protest, a fost arestată de poliție, în timp ce se plimba cu bicicleta și câinii. După câteva ore de interogatorii, a fost eliberată.

”Acuzații absurde”

"Probele confirmă vinovăția Marinei Ovsiannikova. Nu există niciun motiv să ne îndoim de autenticitatea acestora", a spus judecătorul după o scurtă audiere în care Ovsiannikova a calificat procedura ca fiind "absurdă".

”Pentru ce mă judecați? Sunt cetățean al Rusiei. Dreptul la libertatea de exprimare și de gândire îmi este garantat de articolul 29 din Constituție. Acuzațiile sunt absolut absurde. E ca și cum aș fi acuzată că am dat foc la Marea Caspică sau am răspândit variola maimuței.

Cred că acest proces este complet înscenat. Este organizat pentru a mă intimida pe mine și pe toți oamenii din Rusia care se opun războiului”, scria jurnalista, pe pagina sa de Facebook, înainte de anunțarea verdictului.

"Nu înțeleg de ce ne-am adunat toți aici (în sala de judecată n.red) și ne pierdem vremea. Tot ceea ce se petrece aici este cu desăvârșire absurd. Nu am făcut altceva decât să-mi exprim poziția anti-război”, a mai pledat ea.