Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova va propune în curând o dată pentru o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul căreia oficialul american dorește să discute despre un schimb de prizonieri din închisorile rusești și americane, relatează Reuters.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Blinken a declarat miercuri că Washingtonul a făcut o "ofertă substanțială" pentru a obține eliberarea vedetei americane de baschet Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan, ambii deținuți în Rusia.

Familiile lui Whelan, care a fost reținut de Rusia pentru presupus spionaj din 2018, și a starului WNBA Griner, reținută la Moscova pentru deținere de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă este necesar.

O sursă a declarat că Washingtonul ar fi dispus să îl schimbe pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite, ca parte a unui astfel de acord.

Lavrov a declarat într-o conferință de presă că discuțiile privind schimburile de prizonieri au avut loc la un summit de anul trecut de la Geneva între președinții Vladimir Putin și Joe Biden.

El a precizat că se gândește când va avea loc convorbirea cu Blinken și că va asculta ce are de spus oficialul american.

-------