Paul Whelan, un american încarcerat în Rusia pentru acuzații de spionaj, i-a cerut miercuri președintelui american Joe Biden să organizeze un schimb de prizonieri cu omologul său Vladimir Putin pentru a-i asigura eliberarea, potrivit AFP.

Paul Whelan, detinut in RusiaFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Fost subofițer al Marine Corps, Paul Whelan era ofițer al serviciilor de securitate pentru un grup american de piese auto, când a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, apoi condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare.

Într-un interviu acordat CNN din închisoarea Mordovia unde este reținut, la 8 ore de mers cu mașina de Moscova, el susține că este victima „diplomației ostaticilor”.

„Răpirea unui cetățean american nu este acceptabilă nicăieri în lume”, a spus el. "Nu cu mine Rusia are o problemă, ci cu Statele Unite, iar Statele Unite trebuie să rezolve această problemă a diplomației ostaticilor și să o soluționeze cât mai repede posibil".

„Prin urmare, îl chem pe președintele Biden să discute în mod activ și să rezolve această problemă cu omologii săi ruși”, a adăugat Whelan, menționând că „este de competența guvernelor să decidă un schimb sau altă soluție”.

„Ce sper este că va fi rapid”, continuă el, în timp ce Biden și Putin urmează să se întâlnească pe 16 iunie la Geneva într-o perioadă de tensiuni foarte puternice între cele două puteri rivale.

Casa Albă a declarat că cei doi vor discuta o gamă largă de probleme și vor căuta să aibă relații mai „previzibile și mai stabile” cu Moscova.

Viktor Bout, in timpul procesului

Viktor Bout, in timpul procesului

Foto: Agerpres

Potrivit fratelui geamăn al lui Paul Whelan, David, Moscova ar dori să-l schimbe pe fratele său cu un notor traficant de arme încarcerat în Statele Unite, Viktor Bout, și cu un pilot privat, reținut în Statele Unite sub acuzațiile de trafic de droguri, Konstantin Yaroshenko.

Un alt nume fusese menționat de David Whelan: cel al Bogdanei Osipova, condamnată în 2019 la închisoare în Kansas pentru răpire, după ce îi trimisese în Rusia pe copiii pe care îi avusese cu fostul ei soț american.

Statele Unite ar putea solicita, de asemenea, returnarea unui alt deținut american în Rusia: Trevor Reed, condamnat în iulie 2020 la 9 ani de închisoare pentru că a atacat băut un polițist rus.

Paul Whelan a asigurat CNN că acuzațiile de spionaj sunt o neînțelegere și că procesul său a fost „trucat”.