Rusia incearca sa negocieze schimbarea pilotului ucrainean Nadia Savcenko pentru mai multi cetateni rusi - printre care Viktor Bout si Konstantin Yaroshenko - care sunt inchisi in Statele Unite, scrie agentia Interfax, care citeaza surse neidentificate, potrivit The Moscow Times.

Viktor Bout, in timpul procesuluiFoto: Agerpres

Discutiile ar avea loc prin intermediul unor canale confidentiale. Rusia a propus o lista de cetateni pentru care ar fi dispusa sa o elibereze pe Nadia Savcenko.

Potrivit surselor Interfax, pe lista figureaza traficantul rus de arme Viktor Bout si pilotul Konstantin Yaroshenko, care sunt in prezent in inchisoare in SUA. "Printre ei se afla rusi ale caror activitati nu sunt cunoscute publicului larg", au precizat aceste surse.

Bout a fost in 2008 in Bangkok si condamnat ulterior in SUA la 25 de ani de inchisoare sub acuzatia de trafic ilegal de arme. Yaroshenko a fost condamnat si le la 20 de ani pentru trafic de droguri.

Un tribunal din Rusia a condamnat-o saptamana trecuta pe Nadia Savcenko la 22 de ani de inchisoare pentru uciderea a doi rusi, in apropiere de Lugansk, in estul Ucrainei, in 2014.

Washingtonul a negat insa informatia.

"Nu luam in calcul o astfel de posibilitate", a declarat Will Stevens, purtator de cuvant al ambasadei americane la Moscova, pentru site-ul de stiri RBC.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a oferit in schimbul Nadiei Savcenko eliberarea a doi militari rusi, Alexander Alexandrov si Evgheni Yerofeyev.