Separatiștii pro-ruși din autointitulata Republică Populară Donețk (RPD) au invitat Coreea de Nord să participe la „tribunalul internațional” care îi va judeca pe prizonierii de război capturați în Ucraina.

Olga Makeeva, ambasadoarea RPD la Moscova, si ambasadorul Coreei de NordFoto: Telegram

Anunțul a fost făcut miercuri de ambasadoarea RPD la Moscova, Olga Makeeva, aceasta având o întrevedere în capitala rusă cu reprezentatul Phenianului în Rusia, ambasadorul Sin Hong-chul.

Makeeva „a invitat RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană - n.r. denumirea oficială a Coreei de Nord) să participe la organizarea și activitatea unui tribunal internațional pentru criminalii de război ucraineni”, a anunțat pe canalul său de Telegram ambasada pe care separatiștii din Donețk au înființat-o la Moscova.

Postarea mai afirmă de asemenea că Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, se pregătește să viziteze Coreea de Nord pentru o întâlnire cu Kim Jong-un și „i-a înmânat de asemenea domnului Sin Hong-chul o notă cu o propunere de a stabili o instituție și relații diplomatice”.

Coreea de Nord a recunoscut independența entităților separatiste din estul Ucrainei

Regimul lui Kim Jong-un a recunoscut independența Republicii Populare Donețk și a entității separatiste din Lugansk în data de 13 iulie, o mutare pe care liderul separatist Denis Pușilin a catalogat-o drept „încă o victorie” pentru diplomația statului său pe care comunitatea internațională nu îl recunoaște.

Ucraina a rupt legăturile diplomatice cu Coreea de Nord imediat după anunț, afirmând că acesta reprezintă „o încercare a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Siria a devenit la sfârșitul lunii iunie prima țară din lume care a recunoscut independența republicilor înființate de separatiști în Donețk și Lugansk, Ucraina rupând imediat relațiile și cu regimul dictatorului Bashar al-Assad.

În afară de cele două țări, Rusia este singurul stat din lume care recunoaște independența celor două entități separatiste din estul Ucrainei.

Denis Pușilin a anunțat la sfârșitul lunii mai că Republica Populară Donețk va înființa un „tribunal internațional” care să judece prizonierii de război capturați în Ucraina. Nicio țară nu și-a exprimat până acum dorința de a participa la acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 156-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.