Coreea de Nord a recunoscut miercuri independența și suveranitatea autoproclamatelor republici populare Donețk și Luhansk.

HotNews.roFoto: Hotnews

19:59 Ucraina a întrerupt miercuri relațiile cu Coreea de Nord din cauza recunoașterii independenței de către Phenian a republicilor separatiste Lugansk și Donețk.

„Considerăm această decizie ca o încercare a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat pe site-ul său.

Coreea de Nord a recunoscut astăzi independența Republicii Populare Donețk, a declarat șeful RDP Denis Pushilin. El a numit-o „o altă victorie” pentru diplomația Republicii, potrivit Kommarsant.ru.

Ulterior, ambasada Coreei de Nord în Rusia a declarat pentru Interfax că republica a recunoscut și LPR.

Potrivit șefului RDP, decizia Coreei de Nord de a recunoaște independența regiunilor va permite stabilirea unui parteneriat între Coreea de Nord și RDP în domeniul comerțului și economiei.

Astăzi, ambasadorul Republicii Donețk în Rusia, Olga Makeeva, s-a întâlnit și cu ambasadorul Coreei de Nord în Federația Rusă Sin Hong-Chul, în timpul căreia diplomatul coreean a înmânat reprezentantului republicii un document privind recunoașterea independenței RPD de către RPDC.

„Părțile au convenit asupra pașilor suplimentari pentru stabilirea relațiilor diplomatice”, a explicat ambasada RDP în Rusia pe canalul Telegram.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat miercuri că a recunoscut independența ambelor entități, a raportat ulterior agenția de presă rusă TASS, scrie Reuters.

Prima dată, președintele Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independența regiunilor pe 21 februarie, cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei.

„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă - să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a spus el.

Rusia și-a justificat decizia de a lansa războiul, pe care îl numește „operațiune militară specială”, spunând că îi protejează pe vorbitorii de limbă rusă care locuiesc acolo de „genocid”.

Kievul și Occidentul au respins aceste afirmații ca pe un pretext pentru a duce războiul și a ocupa zone din teritoriul Ucrainei.

Coreea de Nord și-a exprimat anterior sprijinul pentru anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Siria a recunoscut oficial independenţa şi suveranitatea celor două regiuni separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, pe 29 iunie.

Președinția siriană și-a afirmat intenția de a construi relații cu cele două republici separatiste în februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 140-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.