Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că rușii au lovit din nou Harkivul şi comunităţile din regiune. El a mai spus că tentativele ofensive ale rușilor în Donbas nu se opresc. În același timp, miercuri dimineața, armata ucraineană a transmis că a ucis 30 de soldați ruși și a distrus două depozite de armament în sudul Ucrainei.

Rușii au vopsit numele orașului Severodonețk în culorile drepelului Federației RuseFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 140 a războiului, LIVETEXT

Sinteza celor mai importante știri de pe frontul ucrainean:

01:35 Specialistului în apărare Roger Housen:"Timpul joacă în favoarea lui Vladimir Putin".

01:00 NYT: Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază periculoasă / Strategia de vară NATO vs. strategia de iarnă a lui Putin

00:50 Expert: Rusia a furat produse agricole în valoare de 613 milioane de dolari din Ucraina din februarie

Potrivit lui Roman Neyter, cercetător la Școala de Economie din Kiev, aceasta este valoarea estimată a cerealelor și uleiurilor agricole pe care Rusia le-a furat din Ucraina în timpul invaziei în curs. Potrivit acestuia, pierderile totale ale sectorului agricol din cauza războiului pot ajunge la 27,6 miliarde de dolari, citează Kyiv Independent.

00:21Un tribunal de la Moscova a ordonat ca politicianul de opoziție Ilia Iașin să fie ținut în închisoare timp de două luni în așteptarea unei anchete cu privire la răspândirea de „informații false” despre armata Rusiei, acuzație care duce la o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani, relatează Reuters.

00:06Războiul din Ucraina îl face pe Macron să revizuiască resursele militare pentru 2024-2030, pentru a se asigura că Franța poate face față unei confruntări de mare intensitate

23:55 Două armate epuizate se luptă pentru estul Ucrainei. Poate vreuna dintre ele să dea o lovitură decisivă? -analiză CNN

23:51Un sondaj al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a arătat că 65% dintre refugiații ucraineni intenționează să rămână în țările gazdă pentru moment, relatează The Guardian.

Principalele motive sunt îngrijorările legate de siguranță, legăturile familiale și accesul la oportunități de angajare.

Sondajul a mai arătat că 16% dintre refugiații ucraineni plănuiesc să se întoarcă în țara lor de origine.

Principalele motive pentru întoarcere includ situația îmbunătățită, motivele economice și accesul la servicii și dorința de a se reuni cu familiile.

23:35VIDEO Cum arată procedura de filtrare aplicată de ruși ucrainenilor în teritoriile ocupate de Rusia. Ucrainenii, puși să se dezbrace

22:14 40 de țări fac apel la Rusia să înceteze războiul din Ucraina

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări asiatice au cerut Rusiei să înceteze imediat operațiunile militare din Ucraina, într-o declarație comună de miercuri, și au sprijinit cererea Kievului de sesizare a Curții Internaționale de Justiție.

În declarația emisă la New York, țările își reafirmă "sprijinul" pentru acțiunea Ucrainei "împotriva Rusiei în fața Curții Internaționale de Justiție, în baza Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, pentru a stabili că intervenția militară a Rusiei nu are niciun temei juridic și se bazează pe acuzații nefondate de genocid", potrivit AFP

22:08 UPDATE Bilanțul victimelor din Zaporojie crește

Cel puțin 14 civili au fost răniți în urma loviturilor cu rachete rusești asupra Zaporizhziei, la 13 iulie. Două rachete au lovit o întreprindere comercială neidentificată din Zaporjie, avariind grav instalațiile acesteia, potrivit autorităților locale. Salvatorii continuă să lucreze la fața locului, potrivit Kyiv Independent.

21:45 Cereale: noi discuții Rusia-Ucraina în Turcia "săptămâna viitoare

Rusia și Ucraina au făcut suficiente progrese în rezolvarea disputei lor privind blocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene pentru a purta noi discuții pe această temă "săptămâna viitoare", a anunțat miercuri Turcia.

"S-a convenit ca delegațiile rusă și ucraineană să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare", a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-o declarație după ce cele două delegații au avut miercuri, la Istanbul, prima ședință pe această temă de la precedenta lor întâlnire din martie.

21:30Școala de Economie din Kiev: Ucraina are nevoie de cel puțin 165,1 miliarde de dolari pentru reconstrucția postbelică.

Locuințele avariate reprezintă aproape 40% din pierderi, ceea ce se ridică la 36,6 miliarde de dolari, potrivit celei mai recente actualizări a studiului "Russia Will Pay", realizat de KSE și citat de Kyiv Independent.

20:25 VIDEO Povestea starului rock care cântă pe linia frontului. "Am vrut să lupt, dar armata mi-a ordonat să cânt"

19:59Ucraina a întrerupt miercuri relațiile cu Coreea de Nord din cauza recunoașterii independenței de către Phenian a republicilor separatiste Lugansk și Donețk.

„Considerăm această decizie ca o încercare a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat pe site-ul său.

19:35Forțele ruse și trupele Republicii Populare Lugansk (LPR) au intrat în Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, a declarat miercuri Vitali Kiselyov, asistentul ministrului de interne al LPR, potrivit agenției de știri de stat rusă TASS

18:59Cel puțin 7 persoane au fost rănite după ce un atac al rușilor a lovit clădirea unei firme din Zaporojie.

17:55Atacurile cu ajutorul sistemelor HIMARS furnizate de SUA au provocat "isterie" în rândul forțelor ruse, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Al Jazeera. Kievul a folosit HIMARS pentru a distruge mai multe depozite mari de muniții în zonele ocupate sau controlate de separatiști.

"Este isterie în Rusia. Este o armă căreia nu i se pot opune. Măsurile care pot fi luate sunt dispersare şi separare, care ar înrăutăți capacitățile de luptă ale armatei ruse, deoarece principiul lor de desfășurare a trupelor este concentrarea într-un loc", a declarat consilierul președintelui Oleksi Arestovich la televiziunea ucraineană.

​17:50 Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.

17:39Executivul Uniunii Europene a declarat miercuri că a fost interzis tranzitul mărfurilor rusești sancționate pe drumurile UE, dar nu pe calea ferată, după ce tensiunile dintre Moscova și Lituania, membră a UE, au escaladat din cauza comerțului cu Kaliningrad.

"Tranzitul rutier de mărfuri sancționate cu operatorii ruși nu este permis în temeiul măsurilor UE. Nu există o astfel de interdicție similară pentru transportul feroviar", a spus Comisia Europeană, adăugând că statele UE ar trebui să verifice astfel de trenuri.

„Comisia subliniază importanța monitorizării fluxurilor comerciale bidirecționale dintre Rusia și Kaliningrad... pentru a se asigura că mărfurile sancționate nu pot intra pe teritoriul vamal al UE”.

Comisia a adăugat că transportul de mărfuri militare și cu dublă utilizare (atât civilă, cât și militară) a fost interzis, indiferent de modul de transport.

Coreea de Nord a recunoscut independenţa autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk

17:06Coreea de Nord a recunoscut miercuri independența și suveranitatea autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.

16:48Un polițist de frontieră din Belarus ar fi trecut granița în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei. „Am fost mai mulți, dar au fost împușcați la trecerea graniței”

16:45Negocierile de la Istanbul dintre Ucraina și Rusia privind exporturile de cereale au început și au apărut și primele imagini de la întâlnire:

16:35 Măsurile pe care ar putea să le ia UE dacă Rusia va opri brusc livrările de gaze către statele membre

16:00Încă un american luat prizonierde separatiștii proruși din Donețk

15:49Rușii au confirmat că au pierdut prima femeie-soldat în războiul din Ucraina

Rusia susține că a ucis peste 400 de militari ucraineni în ultima zi și că a doborât mai multe avioane

15:34Ucraina neagă faptul că rușii ar fi reușit să doboare 4 avioane militare ucrainene, după ce ministerul rus al apărării a susținut că a ucis peste 400 de soldați ai Kievului în ultimele 24 de ore și a doborât mai multe aeronave.

Moscova a susținut că armata roșie ar fi distrus, în Donețk, două aeronave Su-25 și Su-24 (din epoca sovietică) și alte două avioane de luptă Su-25 și Mig-29, în regiunea sudică Nikolaev.

15:05Cinci oameni au fost uciși în atacul rușilor la Nikolaev

Trupele rusești au lansat o serie de atacuri cu rachete asupra localităților din regiunea Nikolaev, iar cel puțin 5 civili au fost uciși, relatează Kyiv Independent citând adjunctul administrației prezidențiale.

14:35Majoritatea refugiaților din Ucraina, în special femei și copii, speră să se întoarcă acasă în cele din urmă, arată un nou studiu al Agenţiei ONU pentru refugiaţi, citat de The Guardian.

Aproximativ două treimi dintre refugiații din Ucraina se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când situația de securitate se va îmbunătăți după invazia Rusiei.

Studiul, realizat între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, a intervievat aproximativ 4.900 de persoane din Ucraina care s-au refugiat în Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia.

Peste 5,6 milioane de refugiați sunt înregistrați în prezent în întreaga Europă, 8,8 milioane de persoane au ieșit din Ucraina și aproape 3,2 milioane au revenit în țară.

14:03Putin s-ar pregăti să-l înlocuiască din funcție pe Dmitri Rogozin (RBC)

Ucraina este optimistă în ceea ce privește negocierile privind exporturile de cereale

13:50 Ucraina crede că un acord de reluare a exporturilor de cereale blocate de Rusia pare foarte aproape, în timp ce discuțiile cvadripartite se pregătesc să fie reluate, ceea ce sporește speranțele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de înfometare, transmite Reuters.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais, înainte de discuțiile de la Istanbul dintre oficialii ucraineni, ruși, turci și ONU, că Kievul crede că este foarte aproape de a ajunge la un acord pentru reluarea exporturilor.

"Suntem la doi pași de un acord cu Rusia. Ne aflăm în faza finală și acum totul depinde de Rusia", a declarat Kuleba.

Alți participanți la negocieri au fost mai prudenți, spunând că mai sunt multe de convenit.

Iranul neagă că a furnizat Rusiei echipamente militare și drone

13:40Iranul a negat că ar fi furnizat Moscovei echipamente militare și, în special, drone, potrivit Nexta. Iranul mai susține că nu intenționează să se implice în niciun fel în conflict și nu dorește o escaladare a situației. Amintim că unul dintre consilierii americani pe probleme de securitate acuza Iranul că livrează drone Rusiei, ceea ce ar duce, indirect, la sporirea acurateței atacurilor rușilor în Ucraina.

13:29 Separatiștii pro-ruși anunță că îi vor împușca pe soldații străini capturați dacă apelurile le sunt respinse

13:26Două așezări din regiunea Luhansk rămân sub controlul ucrainean, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhiy Haidai. ”Forțele armate ale Ucrainei mențin apărarea la periferia regiunii Luhansk – două așezări ale regiunii sunt sub controlul guvernului”, a scris el pe Telegram.

Oficialul acuză Rusia că transportă cerealele furate în camioane. ”Armata rusă a distrus depozite cu produse alimentare, magazine și piețe în orașele mari”, mai acuză el, adăugând că orașele din regiune continuă să fie în pragul unui ”dezastru umanitar”. În același timp rețeaua de gaze din zona Lisichansk și Rubijne a fost distrusă, potrivit The Guardian.

Bilanţul victimelor atacului de la Ceasiv Iar din weekend creşte la 47

13:02Bilanțul morților în atacurile rușilor asupra orașului Ceasiv Iar a ajuns la 47, potrivit serviciului de urgență ucrainean citat de Nexta.

12:48 De la începutul războiului, armata rusă a bombardat toate aeroporturile din Ucraina, a precizat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov pentru agenţia de presă RBC, preluată de Rador. Unele aeroporturi au fost şi de patru ori ţinta acestor atacuri ale trupelor ruse, a adăugat ministrul.

12:23Ministerul rus al apărării susține că a ucis cel puțin 425 de militari ucraineni în ultimele 24 de ore. În același timp, ca urmare a ofensivei militare, rușii susțin că au doborât trei avioane și 9 drone. Concret, armata Moscovei susține că a ucis 350 de soldați ucraineni în urma atacurilor de mare precizie de la Nikolaev și că ar fi capturat un grup de sabotori în regiunea Harkiv.

12:15 Lituania face presiuni pentru a decupla statele baltice de la rețeaua electrică rusă încă de la începutul anului 2024, față de un plan anterior pentru sfârșitul anului 2025, a declarat directorul general al operatorului lituanian de transport al energiei electrica Litgrid, Rokas Masiulis, transmit Reuters şi Al Jazeera.

Masiulis a precizat că au început discuțiile cu Estonia și Letonia pe această temă și că este implicată și Comisia Europeană.

De asemenea, directorul general al Litgrid a dat asigurări că rețeaua europeană de rețele electrice ENTSO-E se va conecta la rețelele statelor baltice în 24 de ore, dacă aceste țări vor fi deconectate de Rusia.

12:03VIDEO La televiziunile rusești se cere uciderea lui Zelenski și a întregului guvern ucrainean / Amenințări și pentru Polonia: „Vom merge până la Varșovia”

Germania susţine că nu se poate negocia cu Rusia

12:00Delegația rusă a sosit în Turcia pentru discuții privind exportul de cereale din Ucraina, transmite agenția rusă de știri RIA Novosti, citând o sursă diplomatică.

Sursa le-a spus jurnaliştilor ruşi că există o "mare încredere" în progresul negocierilor de astăzi, în cadrul cărora delegațiile din Turcia, Rusia și Ucraina se vor întâlni cu o delegație ONU într-un loc secret, potrivit The Guardian.

11:20 Șefa diplomației germane respinge apelul intelectualilor de a negocia cu Rusia: Ce să negociem?

11:16Cel puțin 349 copii au fost uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar alți 652 au fost răniți, potrivit procuraturii generale de la Kiev. Bilanțul nu ia în calcul victimele din zonele ocupate sau cele în care se dau lupte.

11:13Rusia a pierdut 37.570 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit ultimului bilanț al Statul Major al Ucrainei.

Rusia a mai pierdut:

  • 1.649 de tancuri
  • 3.832 de vehicule blindate de luptă
  • 839 de sisteme de artilerie
  • 247 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 109 de sisteme de apărare aeriană
  • 188 elicoptere
  • 217 avioane
  • 678 drone
  • 15 bărci

10:57Un general educat la Colegiul de Comandă al Pușcașilor Marini explică de ce sistemele HIMARS sunt atât de mortale / Marele atu pe care îl oferă ucrainenilor

Germania anunţă că nu va mai cumpăra cărbune din Rusia

10:45 Bilanțul atacului cu rachete asupra unui bloc de apartamente de cinci etaje din Ceasiv Iar, care a avut loc în weekend, a ajuns la 46 de morți, a anunțat miercuri Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, transmite Al Jazeera.

10:39Care sunt principalele obiective ale trupelor ruse în următoarea perioadă - evaluare britanică

10:33

Germania nu va mai cumpăra cărbune rusesc de la 1 august

Nou atac decisiv al ucrainenilor cu rachete HIMARS

10:12Ucraina a distrus 6 depozite de armament ale rușilor, în ultimele 24 de ore.

09:50Un nou atac decisiv al ucrainenilor cu rachete HIMARS și Tochka-U în Luhansk / Au copleșit sistemele rusești: „Nu am putut recunoaște țintele”

09:40Noua evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului: Rusia continuă să bombardeze zonele critice în perspectiva unor viitoare campanii ofensive terestre. Think tank-ul american precizează că forțele aeriene și artileria rusă continuă atacurile, în timp ce ofensiva pe linia frontului este limitată. Consilierul american pe probleme de securitate, Jake Sullivan, anunța că Iranul ar putea livra Moscovei sute de drone, ceea ce ar îmbunătăți capacitatea de recunoaștere a armatei ruse și, indirect, acuratețea atacurilor.

Încep primele negocieri pentru exportul de cereale

09:33Uniunea Europeană ia în calcul acordarea unui ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Ar fi a cincea tranșă de asistență financiară acordată de UE în scopul susținerii armatei Ucrainei, potrivit European Pravda.

09:19O petiție pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ajunge pe masa lui Zelenski

08:53Primele negocieri Ucraina-Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale

Reprezentanții Rusiei și Ucrainei se vor întâlni, la Istanbul, pentru a discuta pentru prima oară despre exportul de cereale, după luni întregi de blocaje. Discuțiile vor avea loc cu medierea Turciei și ONU, iar din delegațiile celor două state aflate în război vor face parte atât militari, cât și diplomați.

Guvernul României ratifică protocoale de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei

08:02 Guvernul României aprobă protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

07:35 Nexta publică imagini ale atacului asupra depozitului de muniție din Luhansk.

07:20Comandamentul Operațional „Sud” a raportat miercuri că a ucis 30 de soldați ruși și a distrus două depozite de muniții, un obuzier, un lansator de rachete multiple Uragan și patru vehicule blindate și militare. Avioanele de luptă rusești au încercat să respingă unul dintre atacurile asupra unui depozit de muniții trăgând cu rachete în avioanele Forțelor Aeriene Ucrainene. Aviația ucraineană nu ar fi înregistrat pierderi, dar rachetele rusești au ucis un civil în Bashtanka și au distrus o centrală termică, a transmis armata ucraineană.

07:16 Separatiștii proruși din Donețk, regiunea Luhansk, ridică moratoriul privind pedeapsa cu moartea. Denis Pushilin, liderul reprezentanților Kremlinului din regiunea Donețk, a semnat pe 12 iulie un decret de ridicare a interdicției pedepsei capitale. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu exclude executarea prizonierilor de război străini. (Kyiv Independent)

06:34 Zelenski: Ocupanţii au lovit din nou Harkivul şi comunităţile din regiune/ În Donbas, încercările de ofensivă nu se opresc, situaţia de acolo nu devine mai uşoară

06:06 Republica Populară Doneţk şi-a deschis oficial o ambasadă la Moscova

Sinteza evenimentelor