Sviatoslav Vakarchuk, solistul trupei Okean Elzy, cea mai populară formație rock din Ucraina, s-a înrolat în armată imediat ce Rusia i-a invadat ţara natală, însă a primit alt ordin decât se aştepta: să cânte pentru trupele ucrainene aflate pe front pentru a le ridica moralul, relatează BBC.

Solistul trupei Okean Elzy, Sviatoslav VakarchukFoto: Facebook - Sviatoslav Vakarchuk

După ce Rusia a decis să invadeze Ucraina, liderul formaţiei rock Okean Elzy, Sviatoslav Vakarchuk, a decis să se alăture trupelor ucrainene pentru a lupta pentru libertate.

Odată ce s-a înrolat, superiorii i-au spus că este în armată, dar că trebuie să continue ceea ce face, adică să cânte.

"Am început să merg şi să cânt pentru trupele armate în diverse locuri fierbinţi din Ucraina, în zone bombardate sau în spitale", a declarat Sviatoslav Vakarchuk într-un interviu pentru BBC.

Trupa Okean Elzy este populară şi în Rusia

Trupa Okean Elzy este foarte populară şi în Rusia și alte țări din fosta Uniune Sovietică, dar a interpretat întotdeauna cântece în limba ucraineană.

"Trebui să strigăm, să plângem şi să fim furioşi", a spus solistul formaţiei Okean Elzy, care a cântat pentru prima dată la metroul din Harkov, unde mai multe persoane au căutat adăpost în timp ce oraşul era bombardat, acesta fiind modul lui de a le da speranţă, putere şi energie.

Vechiul hit al formaţiei Bez boyu, chiar dacă este o melodie de dragoste, dă mult curaj, pentru că versurile piesei transmit un mesaj clar: nu renunța, şi a devenit un imn neoficial al rezistenței ucrainene.

Chiar dacă trupa Okean Elzy a mai concertat în scopuri caritabile în diverse părţi ale Europei, solistul formaţiei se întoarce pe front pentru a cânta în faţa trupelor ucrainene de pe linia frontului.

Sviatoslav Vakarchuk povesteşte că printre melodiile pe care le cântă pentru refugiaţi se numără şi "Vse Bude Dobre", care se traduce "Totul va fi bine", pentru a-i Îmbărbăta.

Pe 21 iunie, Sviatoslav Vakarchuk a devenit pentru a doua oară tată. Fiica sa se numeşte Solomiya, care înseamnă "pace". În urmă cu aproape un an, la 19 iunie, s-a născut primul său fiu, Ivan.

În perioada următoare,trupa Okean Elzy are programate mai multe concerte caritabile în Europa pentru a strânge fonduri care vor fi folosite în sprijinirea ucrainenilor.