Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Naser Kanaani, a dezminţit afirmaţiile Statelor Unite ale Americii referitoare la faptul că este posibil ca Iranul să fi trimis drone Rusiei, potrivit agenţiei de presă Rosbalt.

Drone GuardFoto: IAI

Naser Kanaani, a remarcat pe canalul său de Telegram că în ultima vreme în acest domeniu nu s-a remarcat dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, preluată de Rador.

"Istoria cooperării dintre Rusia şi Iran în domeniul tehnologiilor moderne datează din perioada de dinaintea războiului din Ucraina şi în ultima vreme nu s-a remarcat o dezvoltare deosebită a cooperării în acest domeniu", a spus diplomatul iranian.

Poziţia Iranului în ceea ce priveşte criza din Ucraina este destul de clară şi s-au făcut declaraţii în repetate rânduri, a arătat Kannani.

"Cu trecerea anilor, SUA şi Europa au transformat ţările ocupante şi ţările agresoare, inclusiv cele situate în Asia de Vest, într-un depozit pentru armele lor mortale", a spus oficialul iranian.

SUA spune că Iranul trimite drone Rusiei

Consilerul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jack Sullivan, a declarat luni că Iranul intenţionează să transfere Rusiei câteva sute de drone, inclusiv de tipul celor care pot transporta armament.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a spus că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreunul dintre sistemele fără pilot Rusiei, dar a spus că SUA deţin "informaţii" care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse pentru a le folosi imediat în această lună.

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv capabile de arme, într-un timp rapid”, a declarat el luni.

Sullivan a spus că este o dovadă că bombardamentele Rusiei în Ucraina, care au determinat-o să consolideze victoriile în estul ţării în ultimele săptămâni, "aduc un preţ pentru susţinerea propriilor arme”.

Afirmaţiile lui Sullivan vin în ajunul călătoriei preşedintelui Joe Biden în Israel şi Arabia Saudită, unde programul nuclear iranian şi activităţile din regiune vor fi un subiect cheie de discuţie. Sullivan a menţionat că Iranul a furnizat vehicule aeriene fără pilot similare rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită înainte de a se ajunge la încetarea focului la începutul acestui an.

---------------