Forțele ruse au continuat să bombardeze estul Ucrainei, ucigând cel puțin 18 persoane duminică într-un atac care a distrus o clădire rezidențială din Ceasiv Iar, potrivit autorităților ucrainene. Luni dimineață, invadatorii ruși au bombardat cu sisteme MLRS orașul Harkov, omorând trei persoane, potrivit bilanțului provizoriu, susține consilierul prezidential Kirill Timoșenko. Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Război în UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente de luni, ziua 138 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, ziua 139 a invaziei, este aici

01:04 Casa Albă crede că Rusia cere Iranului "sute" de drone armate pentru invazia din Ucraina

00:18Țările care au trimis Ucrainei armele promise și cele care n-au făcut-o / România, la coadă

23:56 VIDEO Parașutiștii ucraineni distrug pe rând tancuri rusești cu sisteme Stugna-P și Javelin: Le-am trimis la fier vechi

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean:

23:50 Kievul "condamnă ferm" decretul lui Putin care facilitează obținerea cetățeniei ruse de către ucraineni

Diplomația ucraineană a declarat luni că "condamnă cu fermitate" decretul președintelui rus Vladimir Putin care facilitează obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii, calificându-l drept o "nouă atingere adusă suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", potrivit AFP.

23:36Polonia cere Ucrainei să recunoască masacrele comise împotriva polonezilor în al Doilea Război Mondial

23:24 Numărul persoanelor găsite moarte sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de o rachetă rusă în orașul Chasov Yar din regiunea Donețk a ajuns deja la 30 de persoane.

Rușii au atacat Chasovoy Yar cu rachete Iskander în seara zilei de 9 iulie, ministerul rus al Apărării susținând ulterior că „peste trei sute de naționaliști” au fost uciși în timpul atacului.

23:17VIDEO Intr-un moment critic pentru armata sa, Rusia alege sa adauge un nou satelit constelatiei sale Glonass

22:52 Peste 3 milioane de refugiați ucraineni s-au întors deja în Ucraina din Uniunea Europeană, iar aproximativ 3,7 milioane de persoane au rămas în țările UE.

Putin nu vrea ca vreunul din generalii ruși să devină popular în urma luptelor din Ucraina

22:45 VIDEO Cum sare în aer o platformă petrolieră rusească lovită cu rachete Neptun

21:41Un nou „administrator” numit de ruși în Ucraina a fost ucis într-un atac cu o mașină-capcană

21:25Videoreportaj din Ucraina:Viața în orașul ocolit de bombardamente. De ce a fost evitat de ruși?

Uber a angajat în secret un agent de lobby care are legături cu oligarhii ruși în încercarea de a cumpăra influență în această țară, potrivit The Guardian.

20:50 Uber a angajat un lobbyist rus legat de oligarhi pentru a câștiga spriji politic în Rusia

19:56Vladimir Putin nu vrea ca vreunul din generalii ruși să devină popular în urma luptelor din Ucraina / Precedentul de care se teme (Meduza)

19:13Analiză DW: Nord Stream 1 nu mai livrează gaze - vor trebui germanii să tremure de frig? ​​

19:07 VIDEO „Totul este în flăcări”: Garda Națională a Ucrainei a publicat imagini cu efectele luptelor grele date în Lugansk

19:00Șase persoane au fost ucise după ce trupele ruse au folosit mai multe lansatoare de rachete pentru a ataca luni dimineață orașul Harkov, a anunțat serviciului de presă al procuraturii regionale Harkov, citat de Ukrinform.

„Potrivit ultimelor informații, 31 de persoane, inclusiv doi copii de 4 și 16 ani, au fost rănite. Șase civili au fost uciși. Dintre care un băiat de 17 ani și tatăl său, care se aflau într-o mașină care trecea pe lângă un service de anvelope. centru care a fost atacat. Corpurile lor au fost mutilate de explozie”, au precizat autoritățile ucrainene.

Potrivit lui Serhei Bolvinov, șeful departamentului de investigații al Poliției Naționale din Harkov, tatăl și fiul au fost uciși printr-o lovitură directă.

„Se îndreptau să obțină un certificat pentru băiat, pentru admiterea la universitate. Aproape că nu a mai rămas nimic din mașină", a spus Bolvinov.

Un comandant al cazacilor a fost ucis din greșeală în timpul antrenamentelor

18:40Artileria ucraineană, depășită numeric cu opt la unu de Rusia - legiunea internațională de apărare a Ucrainei

18:20Prietenul lui Putin a fost acuzat de evaziune fiscală. Ce sumă a omis să declare magnatul Bernie Ecclestone

18:01 VIDEO Ucrainenii au început să zboare cu elicopterele Mi-17 salvate din mâinile talibanilor

17:35Un comandant cazac a fost ucis din greșeală cu sabia în timpul unor antrenamente

17:14Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din orașul Ceasiv Iar a crescut luni la 26 de morți, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, Ukrinform.

16:37Bloggerii militari ruși, deziluzionați de atacurile ucrainene cu „antidotul” HIMARS: „Nu văd nicio soluție”

Peste 7.000 de militari ucraineni sunt dați dispăruți

16:30Peste 7.000 de militari ucraineni sunt dați dispăruți, a declarat luni comisarul ucrainean pentru persoanele care au dispărut în circumstanțe speciale, Oleh Kotenko, relatează Ukrinform.

Potrivit oficialului ucrainean, majoritatea soldaților dispăruți sunt în viață și ținuți în captivitate. În special, aceștia sunt luptători ai primul batalion al Brigăzii 36 de pușcași marini.

„Știm că au fost duși în Rusia. În primul rând, trebuie să înțelegem câți oameni sunt acolo. Dacă sunt mai mult de o sută, atunci înțelegem că aproape întreg batalionul este în captivitate. Încă nu există niciun contact cu ei, deci sunt considerați dispăruți. În cele din urmă, vor fi trecuți pe lista pentru schimb de prizonieri și se vor întoarce acasă. Acesta este cazul când știm cu siguranță că cei dispăruți sunt în viață", a spus Kotenko.

15:50Vladimir Putin a semnat un decret prin care ucrainenii pot cere obținerea cetățeniei ruse prin procedură simplificată. Documentul publicat luni modifică decrete anterioare prin care procedura simplificată pentru obținerea cetățeniei ruse se aplica numai rezidenților din republicile separatiste Donețk și Lugansk, precum și celor din regiunile Herson și Zaporojie.

15:46Brazilia bate palma cu Rusia pentru carburant mai ieftin

15:40 Șeful administrației Veliky Burluk din regiunea Harkov a murit din cauza unei explozii de mașină, potrivit gazeta.ru

15:28Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din estul Ucrainei în weekend a crescut luni la 24 de morți, în timp ce salvatorii continuă să scotocească printre dărâmături în căutarea supraviețuitorilor, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, transmite Reuters.

Nouă persoane au fost salvate până în prezent din clădirea bombardată în orașul Ceasiv Iar, au mai spus oficialii ucraineni.

Ce pagube susțin rușii că au provocat în ultima zi

15:15Premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a sosit, luni, într-o vizită de lucru în Ucraina şi a fost deja la Irpin, Borodianka şi Bucha, oraşe din regiunea Kiev afectate de atrocităţile comise de armata rusă în timpul ocupaţiei, transmite agenţia de presă RBC, preluată de Rador.

Potrivit De Telegraaf, Rutte a ajuns în Ucraina cu trenul. În a doua parte a zilei de luni, premierul olandez se va întâlni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu premierul Denis Şmihal.

14:55Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din orașul Ceasiv Iar, în estul Ucrainei, în weekend, a crescut la 20 de persoane, a spus Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, pe canalul său de Telegram, potrivit The Guardian.

De asemenea, opt persoane au fost rănite după ce o serie de rachete lansate de forțele rusești au lovit clădirea de cinci etaje, au declarat oficialii ucraineni.

14:48​​Rusia și Belarus pregătesc măsuri comune de răspuns după ce Lituania a interzis tranzitul anumitor mărfuri către Kaliningrad.

14:34UE se teme că se poate repeta scenariul din războiul din fosta Iugoslavie și întărește controlul la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina

14:11 Ministerului rus al Apărării susține că forțele sale au ucis în ultima zi peste 500 de soldați ucraineni și au distrus cantități mari de armament și muniție furnizate din străinătate, inclusiv „depozite de muniție pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuziere M777 și tunuri autopropulsate 2S7 Pion furnizate de Statele Unite Ucrainei".

De asemenea, afirmă că Rusia a doborât un avion Su-25 și "a distrus punctul de desfășurare temporară al Brigăzii 118 de apărare teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei", provocând 300 de morți.

„Mobilizare invizibilă” pentru armata rusă

13:48Rusia a lansat o „mobilizare invizibilă". Ce salarii ar putea primi cei care pot manevra un lansator de grenade - expert

13:28Parchetul General din România s-a autosesizat în ce privește agresiunea declanșată contra Ucrainei de forțele Moscovei.

13:14 VIDEO Rușii susțin că au distrus un lansator ucrainean de rachete Brimstone, dar imaginile publicate drept dovadă nu sunt chiar așa clare

12:51 Camera inferioară a parlamentului rus se va reuni pe 15 iulie pentru o sesiune extraordinară.

Aminitim că, joi, Putin a profitat de o întâlnire cu liderii parlamentari pentru a provoca Statele Unite și aliații săi să încerce să învingă Rusia în Ucraina. Liderii parlamentari i-au mulțumit cu toții lui Putin pentru deciziile sale.

Parlamentul rus, dominat de un partid care îl susține întotdeauna pe Putin, nu a dezvăluit ce se va discuta în cadrul sesiunii extraordinare. Vladimir Vasiliev, șeful partidului Rusia Unită, care deține 325 de locuri în parlamentul de 450 de locuri, a declarat că legislatorii vor discuta peste 60 de probleme în cadrul sesiunii.

Zelenski: Informațiile privind „pauza operațională” rusă nu corespund realității

12:30Trupele ruse au omorât luni cel puțin trei civili uciși și au rănit alți 28 de oameni, inclusiv un adolescent de 16 ani, în urma unui bombardament asupra orașului Harkov, potrivit consilierului prezidential Kirill Timoșenko, transmite Ukrinform.

„La ora 10:20, orașul a fost atacat cu rachete. Potrivit datelor preliminare, ocupanții ruși au folosit sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Smerch. În total, au tras 10 proiectile", a scris Timoșenko pe canalul său de Telegram.

12:00Discuţiile despre o aşa-numită „pauză operaţională” din partea Federaţiei Ruse nu corespund realităţii, întrucât în tot acest timp ocupanţii au continuat să efectueze intens atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că numai în decurs de o singură zi Rusia a efectuat duminică 34 de atacuri aeriene, relatează agenţia de presă Unian, citată de Agerpres.

„Săptămâna trecută, s-a vorbit mult despre o aşa-numită 'pauză operaţională' în acţiunile invadatorilor în Donbas şi în alte zone ale Ucrainei. Treizeci şi patru de raiduri în ultimele 24 ore, iată răspunsul celor care au venit cu această 'pauză'', a afirmat Zelenski în mesajul său cotidian către populaţie, difuzat la miezul nopţii pe contul său din Telegram.

El a subliniat că forţele ucrainene se ţin tare pe poziţie şi resping asalturile inamicului, îndemnându-i pe ucraineni la unitate: „În acest război, vom putea supravieţui numai fiind împreună, toţi - fiecare ucrainean şi fiecare ucraineancă!”

11:16VIDEO Rusia a făcut propria sa expoziție cu tehnică militară capturată de la ucraineni. Lângă Moscova, rușii au adus inclusiv bărci din Marea Azov

11:11 RIA Novosti susține că a avut loc o tentativă de asasinat asupra șefului administrației impuse de Rusia la Melitopol, în Zaporojia ocupată, Andriy Siguta.

Alexei Selivanov, care pretinde că este șeful afacerilor interne din Zaporojia ocupată, a declarat: „Detaliile atacului terorist vor fi discutate mai târziu. Vă reamintesc că civilii sunt primii care au de suferit de pe urma sabotajelor. Toți cei care încearcă să destabilizeze viața civilă în teritoriile eliberate vor suferi o pedeapsă inevitabilă.”

Trupele ucrainene au eliberat o localitate din regiunea Herson

11:08Forțele armate ucrainene au eliberat satul Ivanivka din regiunea Herson de invadatorii ruși, a anunțat Brigada 60 Infanterie pe Facebook, transmite Ukrinform.

"Datorită muncii coordonate a militarilor ucraineni din Brigada 60 Infanterie, am stabilit controlul asupra unei alte așezări. De la ocupanții ruși din Ivanivka nu au rămas decât amintiri teribile și echipamente militare «moarte»", a precizat Brigada 60 Infanterie.

La 2 iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că militarii ucraineni au forțat trupele ruse să se retragă din satul Ivanivka.

10:59Un băiețel de cinci ani joacă șah pentru a ajuta armata ucraineană / Pentru ce vrea să strângă fonduri

10:47Pierderile Rusiei conform ultimelor estimări ale ucrainenilor:

- 37.400 militari

- 1.645 tancuri

- 3.828 blindate

- 838 sisteme de artilerie

- 247 lansatoare multiple de rachete

- 109 sisteme antiaeriene

- 217 avioane

- 188 elicoptere

- 15 bărci / nave

- 676 drone

- 155 de rachete de croazieră interceptate

10:18 Nord, Stream, cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită.

O mare problemă a armatei ruse: Soldații săi luptă fără pauze din februarie

10:17Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din estul Ucrainei în weekend a crescut luni la 18 morți, iar salvatorii încă încearcă să ajungă la supraviețuitorii de sub dărâmături, au anunțat serviciile de urgență din Ucraina, informează Reuters.

Salvatorii erau în contact cu două persoane prinse în ruinele blocului de cinci etaje din orașul Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, au declarat autoritățile. 6 persoane au fost salvate până acum de sub dărâmături.

09:53 Lituania a extins luni restricțiile privind comerțul prin teritoriul său cu exclava rusă Kaliningrad, în timp ce aplică treptat sancțiunile anunțate anterior de Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene.

Printre mărfurile sancționate începând de luni dimineață se numără betonul, lemnul, alcoolul și produsele chimice industriale pe bază de alcool, a precizat purtătorul de cuvânt. (Reuters)

09:36Lipsa de pauze a soldaților folosiți de Rusia în războiul declanșat în Ucraina este una dintre cele mai mari probleme ale trupelor de invazie, afirmă ministerul britanic al apărării.

09:00 Două orașe și mai multe sate din zona Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk au fost bombardate pe parcursul nopții, anunță guvernatorul regional.

„O noapte fără sirene, dar cu bombardamente. Districtul Krivoi Rog a fost vizat de mai multe ori cu tiruri de către trupele rusești", a scris Valentyn Reznichenko pe Telegram. El a precizat că mai multe case au fost afectate, precum și animale, dar până în prezent nu au fost raportate victime. (Al Jazeera)

„Lansatoarele HIMARS fac o diferență URIAȘĂ” - ministru ucrainean

08:29 Forțele rusești au lansat în cursul nopții cinci atacuri cu rachete și patru lovituri „masive" de artilerie asupra zonelor populate de la granița dintre regiunile Lugansk și Donețk, a declarat guvernatorul din Lugansk.

"Ei bombardează cu aviația, cu tunuri și rachete, încercând să pătrundă din Lysychansk și din alte direcții spre Siversk și Sloviansk, dar de mai bine de o săptămână aceste încercări nu au avut succes", a scris Serhii Gaidai pe Telegram. Forțele rusești încercau să avanseze din direcția Popasna, a adăugat el.

Gaidai a afirmat că forțele ucrainene au distrus depozite de muniție, dar a adăugat că „aceste pierderi nu au atins încă o limită critică - rușii au prea multe rezerve".

08:16 Ministrul ucrainean al apărării, Olecsii Reznikov, spune că „lansatoarele HIMARS fac o diferență URIAȘĂ pe câmpul de luptă”

07:34 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Forțele rusești se află în mijlocul unei pauze operaționale la nivelul întregului teatru de operații din Ucraina.

Această pauză operațională a fost caracterizată în mare parte de regruparea trupelor rusești pentru a se odihni, a se reface și a se reconstitui; focuri de artilerie grea în zone critice pentru a crea condițiile pentru viitoarele avansări terestre și atacuri de sondare limitate pentru a identifica punctele slabe ale Ucrainei și a structura răspunsuri tactice adecvate.

O pauză operațională nu înseamnă o încetare completă a ostilităților, ci mai degrabă că ostilitățile în curs sunt mai mult de natură pregătitoare.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a informațiilor recente:

  • Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a afirmat că o rachetă rusă a lovit Druzhkivka, un oraș aflat în spatele liniei frontului, și a raportat bombardamente asupra altor localități.
  • Guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat că forțele rusești se adună în zona satului Bilohorivka, la aproximativ 50 km est de Sloviansk, de unde bombardează așezările din jur și efectuează atacuri aeriene.
  • Duminică, vicepremierul ucrainean a îndemnat civilii din regiunea Herson, ocupată de Rusia în sud, să plece, deoarece forțele ucrainene pregăteau un contraatac în această zonă.
  • Separatiștii pro-ruși au spus, citați de TASS, că forțele ucrainene au tras cu artilerie asupra cartierelor rezidențiale din orașul Donețk.
  • Forțele ruse susțin că au lovit două hangare ale armatei ucrainene care depozitau obuziere M777 produse în SUA, în apropiere de Kostantinovka, în regiunea Donețk.
  • Guvernul francez se pregătește pentru o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești, pe care o consideră cel mai probabil scenariu în planificarea sa viitoare.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken, care a îndemnat comunitatea internațională să își unească forțele pentru a condamna Rusia, a declarat sâmbătă jurnaliștilor că a exprimat îngrijorarea omologului său chinez Wang Yi cu privire la alinierea Beijingului la Moscova.
  • Moscova face recrutări din rândul „condamnaților” din cauza lipsei de rușui dornici să meargă la război.

----------