Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a cerut duminică civililor din regiunea sudică Herson, care este ocupată de ruși, să evacueze de urgență, în timp ce forțele armate ale Ucrainei pregătesc un contraatac acolo, relatează Reuters.

Foto:

Ucraina a pierdut controlul asupra majorității regiunii Herson, la Marea Neagră, inclusiv asupra capitalei sale omonime, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.

„Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie... și, prin urmare, îndemnăm (oamenii) să evacueze urgent”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk la televiziunea națională.

Ea a spus că nu poate spune când va avea loc exact contraofensiva.

„Știu sigur că nu ar trebui să fie femei și copii acolo și că nu ar trebui să devină scuturi umane”, a spus ea.

Autoritățile din Herson, instalate de Rusia, spun că vor să organizeze un referendum privind anexarea la Rusia, dar nu au stabilit încă o dată. Kremlinul spune că viitorul regiunii ar trebui să fie determinat de locuitorii săi.

Regiunea Herson include orașul cu același nume, care înainte de război avea o populație de aproape 300.000 de locuitori. Nu se știe câți dintre locuitorii orașului mai sunt acolo.