Ucraina a avertizat locuitorii din Herson și Zaporijie să evacueze zona pentru că se pregătește să lanseze o contraofensivă cu scopul de a prelua controlul. Între timp, luptele continuă în puncte strategice de-a lungul liniilor frontului în estul și sudul Ucrainei. Rusia a continuat atacurile cu artilerie și rachete asupra zonelor urbane din regiunile Donețk, Nikolaev și Harkiv controlate de partea ucraineană, rănind și ucigând civili. Într-un raport ONU se arăta că Ucraina ar purta mare parte din responsabilitatea pentru atacul asupra unui azil de bătrâni din Luhansk, care a avut loc la începutul invaziei.

O parte a unui bloc din Ceasiv Iar s-a prabusit dupa un atac cu rachete rusescFoto: Nariman El-Mofty / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ziua 137 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:15Materialul LIVE s-a mutat luni dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de duminică:

23:55Cine va plăti pentru reconstrucția Ucrainei? Dificultățile utilizării bunurilor Rusiei și ale oligarhilor săi în Europa

22:51Rușii recrutează din rândul „condamnaților” din cauza lipsei de oameni dispuși să meargă la război / Amnistie totală, chiar dacă noii recruți au fost condamnați pentru crimă - GUR

22:03În urma atacului de la bloc cu cinci etaje din în Ceasiv Iar, 23 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, potrivit Biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce șase au fost salvate.

21:44 Ucraina pregătește un contratac în regiunea Herson, ocupată temporar de ruși / Vicepremierul le cere locuitorilor să evacueze zona

21:05 Invazia Rusiei în Ucraina se apropie încet de un punct de cotitură.Este Occidentul pregătit să facă un pas înainte?

Faptul că lui Putin i-a luat atât de mult timp - aproximativ 130 de zile de la invazia sa și peste opt ani după ce Kremlinul a pus la cale o revoltă acolo - pentru a captura cea mai estică provincie din Ucraina spune multe despre slaba performanță a armatei ruse, atât în ceea ce privește tactica, cât și capacitatea, scrie The Conversation.

20:35Biden va negocia furnizarea Ucrainei de arme de fabricație sovietică în timpul călătoriei în Orientul Mijlociu, scrie Kyiv Indepenent.

Președintele american Joe Biden se va întâlni cu liderii mai multor state arabe în timpul călătoriei sale din 13-16 iulie în regiune. Potrivit New York Times, Biden va cere mai multor țări să furnizeze Ucrainei stocurile rămase de arme de fabricație sovietică, cu care „ucrainenii sunt mai familiarizați”.

20:05HIMARS în acțiune. Harta atacurilor realizate de ucraineni cu ajutorul sistemelor americane asupra bazelor ocupanților ruși

18:48Soldații ucraineni au început să pună mine la punctele importante de trecere rutieră și feroviară de la granița cu Belarus.

18:25Ministerele Ucrainei pentru Energie și Externe au declarat, duminică, că sunt „profund dezamăgite” de decizia Canadei de a preda Germaniei o turbină Siemens reparată, pentru a fi folosită pentru conducta de gaz natural Nord Stream 1, relatează Reuters.

Declarația, publicată pe site-ul ministerului energiei, a cerut guvernului canadian să revină asupra deciziei și a spus că returnarea turbinei ar echivala cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei”.

18:04Germania ar bloca ajutorul de 9 miliarde de euro pentru Ucraina de mai bine de o lună.

The Kyiv Independent, citând ziarul italian Corriere Della Sera, a spus că ministrul german de finanțe Christian Lindner este împotriva ajutorului planificat din cauza îngrijorărilor legate de datoria europeană.

17:45 Ministerul rus al Apărării spune că forțele ruse au lovit două hangare ale armatei ucrainene în care se depozitau obuziere M777 produse de SUA în apropiere de Kostantinovka, în regiunea Donețk, relatează Reuters.

17:06Rusia începe rusificarea școlilor din zonele ocupate ale Ucrainei. Părinții sunt șantajați că își vor pierde copiii / Profesorii, trimiși pentru „certificare” la Moscova

16:42Ministrul de Externe ungar, vorbind despre războiul ruso-ucrainean: Nu se va încheia repede

16:21Rusia a restricţionat accesul la site-ul ziarului german Die Welt

16:14O serie de spargeri, un plan nebunesc: Cum au vrut doi soldați germani să arunce în aer podul din Crimeea

Doi soldați din Bundeswehr au fost arestați în Germania pentru că plănuiau să arunce în aer podul care leagă Crimeea de Rusia.. Aceștia ar fi furat arme și echipamente din cazărmile din Schleswig-Holstein cu intenția de a deteriora podul din Crimeea, aruncându-l în aer, susține revista germană Stern.

15:47Întreruperea gazelor rusești este „cea mai probabilă opțiune”-ministru francez

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a cerut să se facă pregătiri pentru o "întrerupere totală" a livrărilor de gaz rusesc, "opțiunea cea mai probabilă" în opinia sa, în timpul unor reuniuni economice la Aix-en-Provence (sudul Franței), scrie AFP.

15:24Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, sugerează „o revoltă a popoarelor din această Rusia și „a popoarelor anexate de către Rusia”, în timp ce populaţia Rusiei să fie redusă la ”mai puţin de 50 de milioane de locuitori!”

15:15Numărul morților în atacul rusesc cu rachete de la Ceasiv Iar crește la 15, potrivit Serviciului de Stat de Urgență.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean:

Scade sprijinul britanicilor pentru refugiații din Ucraina

14:47Ultimul bilanț al victimelor atacului asupra unui bloc de locuințe din Ceasiv Iar: 10 morți și cel puțin alți 5 civili au fost răniți, potrivit Serviciului de Urgențe.

Autoritățile anunțaseră anterior că 6 oameni au fost confirmați morți, în timp ce 34 ar fi prinși sub dărâmături.

14:10Cum funcționează propaganda pe timp de război: De la genocidul din Rwanda la invazia rusă din Ucraina

13:55Interceptări telefonice: Rușii au bombardat un batalion al separatiștilor din Donețk/ ”I-au făcut praf”

13:20 Două lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad ale forțelor ruse au fost distruse pe frontul de est, iar cel puțin alte 2 vehicule de un tip necunoscut au fost pulverizate ca urmare a loviturilor de contra-baterie ucrainene, potrivit Ukraine Weapons Tracker.

13:15Forțele ruse ar fi distrus două hangare ale armatei Ucrainei din regiunea Donețk, unde se aflau obuziere americane de tip Howitzer M777, relatează Interfax citată de Reuters.

13:00 Ucraina ar putea fi admisă la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul unei proceduri scurtate.

Potrivit ministrului pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor, Oleksiy Chernishov, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a decis că Ucraina poate deveni membră a acesteia în condiții speciale. Banca a decis, de asemenea, să acorde împrumuturi în valoare de 465 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni în Europa, potrivitKyiv Independent.

12:45Scade sprijinul britanicilor pentru refugiații din Ucraina (sondaj)

Rusia a pierdut 37.300 de militari de la debutul invaziei-estimări Ucraina

12:13Dedicație specială pentru dictatorul de la Moscova, la un concert în Italia

11:24Cel puțin 347 copii au fost uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar alți 648 au fost răniți. Procuratura precizează că numărul victimelor este mai mare, pentru că nu include bilanțul din zonele ocupate sau aflate în plin conflict armat.

11:20Procuratura Generală de la Kiev anunță că investighează 21.677 presupuse crime de război comise de ruși, relatează Kyiv Independent. Potrivit Procuraturii Generale, agențiile ucrainene de aplicare a legii investighează alte 827 de presupuse infracțiuni privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv cazuri de pregătire a războiului, de agresiune și propagandă de război.

11:15Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut 37.300 de militari de la debutul invaziei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a mai pierdut:

  • 1.641 de tancuri
  • 3.823 de vehicule blindate de luptă
  • 834 de sisteme de artilerie
  • 247 de sisteme de lansare multiplă de rachete
  • 108 sisteme de apărare aeriană
  • 188 elicoptere
  • 217 avioane
  • 676 drone
  • 15 bărci

11:11Cel puțin un civil ucis și 9 răniți, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși în regiunea Harkiv. Potrivit Serviciului de Urgențe al Ucrainei, rușii au lansat sâmbătă trei rachete în regiune și au bombardat mai multe orașe și sate, declanșând o serie de incendii.

11:04Forțele ruse au făcut, cel mai probabil, mici progrese teritoriale în jurul Popasnei, potrivit ultimului raport al serviciului de informații al ministerului britanic al Apărării.

10:10Noi imaginii după atacul rușilor în Ceasiv Iar, regiunea Donețk.

Rușii au atacat cu rachete Uragan un oraș din Donețk

09:47Explozie puternică la o benzinărie din regiunea Ulianovsk, din Rusia.

09:43Brigada mecanizată 24 a artileriei Ucrainei a lovit un convoi militar rusesc în regiunea Luhansk, potrivit imaginilor publicate de Nexta.

09:35Canada va returna Germaniei turbinele reparate pentru gazoductul Nord Stream 1

09:04Rușii au atacat cu rachete Uragan un oraș din Donețk: Cel puțin 6 morți și mai mulți răniți

08:40Rusia intenționează să anexeze regiunea Harkiv pentru că are ambiții teritoriale dincolo de Donbas, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului după ce reprezentanții ruși din regiune au arborat un nou steag, susținând că este o ”parte inalienabilă a pământului rusesc”. ISW sugerează, de asemenea, că Moscova se confruntă cu provocări în ceea ce privește cenzurarea corespondenților de război și a bloggerilor ruși.

08:07Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou arme moderne, de înaltă precizie pentru a pune capăt atacurilor Rusiei.

"Numai într-o zi, armata rusă a atacat oraşele Nikolaev şi Harkiv, Krivoi Rog, comunităţile din regiunea Zaporojie... A tras tocmai în sectorul rezidenţial – absolut deliberat, intenţionat, în case obişnuite şi obiective civile. Sunt victime – morţi, răniţi. Loviturile brutale ale artileriei ruse din Donbas nu se opresc nici măcar o zi- la Sloviansk, Bakhmut, Avdiiivka... Astfel de acţiuni teroriste pot fi oprite doar cu arme moderne, de înaltă precizie şi puternice", a spus el, potrivit news.ro. El a mulţumit SUA pentru decizia de a oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 400 de milioane de dolari.

07:00 ​Ucraina a avertizat locuitorii din Herson și Zaporijie să evacueze zona pentru că se pregătește să lanseze o contraofensivă cu scopul de a prelua controlul.

Regiunile Herson și Zaporijie au fost rapid ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce au trecut podul din Crimeea anexată de Rusia. ”Trebuie să căutați o modalitate de a părăsi zona pentru că forțele noastre armate vor porni o acțiune de înlăturare a ocupației. Va fi o bătălie uriașă. Nu vreau să sperii pe nimeni, oricum toată lumea înțelege”, a spus vicepremierul Irina Vereșciuk citat de The Guardian.

Institutul pentru Studierea Războiului transmitea recent că forțele ucrainene ar putea crea condițiile pentru o contraofensivă în regiunea Herson.

Între timp, luptele continuă în puncte strategice de-a lungul liniilor frontului în estul și sudul Ucrainei. Rusia a continuat atacurile cu artilerie și rachete asupra zonelor urbane din regiunile Donețk, Nikolaev și Harkiv controlate de partea ucraineană, rănind și ucigând civili.

22:08 Presa germană: Lansatoarele de rachete americane fac ravagii în rândul trupelor lui Putin

Până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența lor asupra efortului de război ar putea fi mare, scrie Der Tagesspiegel.

21:20 Occidentul trebuie să clarifice înainte de toate ce anume ar însemna o VICTORIE

20:40 Moscova creează un "adevărat iad" în ofensiva din estul Ucrainei

Guvernul ucrainean a îndemnat populația din zonele sudice ale țării ocupate de Rusia să evacueze "prin toate mijloacele posibile" înainte de ofensiva militară ucraineană, în timp ce forțele Moscovei au fost descrise generând un "adevărat iad" în centrul industrial din estul Ucrainei, potrivit AFP.