Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a cerut să se facă pregătiri pentru o "întrerupere totală" a livrărilor de gaz rusesc, "opțiunea cea mai probabilă" în opinia sa, în timpul unor reuniuni economice la Aix-en-Provence (sudul Franței), scrie AFP.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

"Să ne pregătim pentru o întrerupere totală a gazului rusesc, aceasta este astăzi cea mai probabilă opțiune. Acest lucru presupune să ne accelerăm independența energetică", a pledat numărul 2 în guvernul francez.

"Suntem extrem de independenți, nu ne place să depindem de alții. Prima independență trebuie să fie independența energetică", a continuat el.

"Acum trebuie să intrăm în ordine de bătaie pe organizare, pe degrevare, pe sobrietate, pe reducerea consumului... acum este momentul să luăm decizii", a detaliat ministrul Economiei.

El a menționat astfel renaționalizarea 100% a companiei energetice franceze EDF, anunțată săptămâna aceasta de premierul Elisabeth Borne.

Potrivit lui Bruno Le Maire, această "unitate totală de comandă" va permite "luarea mai rapidă a deciziilor în ceea ce privește subiectul strategic al producției de energie electrică decarbonizată în Franța".

Pentru ministru, criza energetică este "cea mai importantă problemă a următoarelor luni”.

"Ne confruntăm cu o criză energetică care poate avea un impact absolut major asupra vieții noastre de zi cu zi, asupra ocupării forței de muncă, asupra funcționării companiilor noastre, asupra instrumentului industrial francez", a subliniat Bruno Le Maire.

Ministrul a precizat că nu a obținut încă aprobarea Comisiei Europene pentru naționalizarea EDF.

"Am avut discuții lungi cu (comisarul pentru concurență) Margrethe Vestager pe această temă, așa că vom relua discuțiile noastre foarte lungi", a relatat ministrul.