​Ucrainenii anticipează lupte crâncene în regiunea Donețk din Donbas. „Există semne că unitățile inamice se pregătesc să intensifice operațiunile de luptă în direcția Kramatorsk și Bahmut", a avertizat statul major ucrainean.

Razboi UcrainaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Cele mai importante evenimente de marți, ziua 139 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Sinteza evenimentelor de marți:

00:35Franța este "prudentă" în privința rezultatului negocierilor privind cerealele Parisul "speră" că reuniunea cvadripartită privind exporturile de cereale ucrainene, programată miercuri în Turcia, va duce la progrese, dar rămâne "prudent" având în vedere atitudinea Moscovei de până acum, a declarat marți șeful diplomației franceze.

23:35 Sondajul secret al Kremlinului: Câți ruși s-ar opune de fapt războiului din Ucraina (Meduza)

23:15Lego își încetează definitiv vânzările în Rusia

Numărul unu mondial în domeniul jucăriilor, grupul danez Lego, a anunțat marți că va opri definitiv vânzările în Rusia din cauza războiului din Ucraina, afectând toate cele 81 de magazine operate de un distribuitor rus, potrivit AFP.

22:59Un temut general ucrainean sugerează bombardarea Podului Kerci: „Aș lăsa o gaură minusculă...”

22:34Guvernul american se declară încrezător că sistemele de arme transferate în Ucraina sunt în mâini sigure și afirmă că lucrează îndeaproape cu guvernul ucrainean în această privință.

„Statele Unite iau foarte în serios responsabilitatea noastră de a proteja tehnologiile de apărare de origine americană, precum și de a preveni căderea lor în mâini străine sau proliferarea ilegală”, a declarat marți Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Bonnie Denis.

22:19Contrasancțiuni rusești: Rogozin le-a ordonat cosmonauților de la bordul ISS să nu mai folosească Brațul Robotic European

21:40Un nou comandant rus a fost ucis în Ucraina / Rușii l-au identificat prin testare ADN

21:23Rușii încearcă să spargă apărarea ucraineană în mai multe direcții în regiunea Donețk. „Întreaga linie a frontului este sub foc constant și încercările inamicului de a pătrunde sunt zilnice, dar fără succes, inamicul se retrage în pozițiile anterioare și în același timp suferă pierderi atât în ceea ce privește personalul, cât și la vehiculele blindate”, a spus guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, marți seara.

20:58Serbia, care a refuzat vehement impunerea oricăror sancțiuni împotriva Rusiei, plănuiește să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan începând cu 2023, potrivit unui anunț făcut marți de ministrul sârb al Energiei, Zorana Mihajlovic.

20:48 VIDEOREPORTAJ Ce soluții caută unii tineri din Ucraina pentru a scăpa de înrolarea în armată

20:32 „Salvăm pe toată lumea”: Ce spun avocații ruși care îi apără pe soldații ce nu vor să lupte în Ucraina

20:10 SUA anunță un ajutor economic suplimentar de 1,7 miliarde de dolari pentru Ucraina. Trezoreria americană a declarat că ultima contribuție de asistență economică pentru țara devastată de război are ca scop să ajute guvernul ucrainean să ofere "servicii esențiale" pentru populația sa, potrivit Kyiv Independent.

19:52 Spania intenționează să trimită în Ucraina tancuri Leopard și blindate

Spania ia în considerare posibilitatea de a dona Ucrainei tancuri Leopard și transportoare blindate de trupe. Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, este deschisă la negocierea unei posibile donații de 10 tancuri Leopard de producție germană și 20 de transportoare blindate de personal către Ucraina, a anunțat presa spaniolă Infodefensa.

19:40Discuții pe tema cerealelor, miercuri, în Turcia, cu Rusia, Ucraina și ONU

Delegații ruse și ucrainene și reprezentanți ai ONU se vor întâlni miercuri în Turcia pentru a discuta problema spinoasă a reluării exporturilor de cereale din Marea Neagră, blocate de războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit AFP.

19:10Mai mult de 5.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara, potrivit biroului ONU pentru drepturile omului.

ONU precizat că cifrele arată că 5.024 de persoane au fost ucise și 6.520 rănite pe fondul luptelor din Ucraina, transmite Sky News.

18:50Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP şi dpa.

Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles, scrie Agerpres.

18:20Rusia susţine că a omorât numeroşi "mercenari străini", inclusiv români

17:40Iranul neagă informaţiile SUA potrivit cărora ar trimite drone Rusiei

17:05VIDEO Când nu sunt HIMARS-uri, sunt bune și improvizațiile: Cum arată un lansator multiplu de rachete încropit de ucraineni

Rusia vrea să pedepsească firmele occidentale care ies de pe piaţa din Rusia

16:55Cum vrea Moscova să pedepsească firmele occidentale care părăsesc Rusia

16:40Ucrainenii au publicat un scurt video în care arată cum dislocă rapid un tun de artilerie M777, cum lansează un atac și apoi părăsesc zona, înainte să fie descoperiți de către inamic. SUA au trimis până acum în Ucraina peste 100 de astfel de obuziere și sute de mii de obuze calibru 155mm.

16:10Forțele ruse încercuiesc orașul Sieversk din estul regiunii ucrainene Donețk, relatează agenția rusă de știri TASS, citându-l pe Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autoproclamatei Republici Populare Luhgnsk, transmite Sky News.

Sieversk este un alt teritoriu separatist pe care Moscova încearcă să îl smulgă de sub controlul Kievului și se află pe linia întâi a bătăliei pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei.

15:54 Marina ucraineană a declarat că opt nave au intrat în canalul Dunăre - Marea Neagră pentru a transporta cereale ucrainene prin România, pe fondul blocadei Rusiei din Marea Neagră.

Sosirea navelor a fost posibilă după ce forțele ucrainene au eliberat Insula Șerpilor, după luni de ocupație rusească, potrivit sursei citate.

”din păcate, majoritatea porturilor națiunii noastre rămân închise, iar unele sunt ocupate", a adăugat marina ucraineană. (Al Jazeera)

15:40 Cinci ucraineni care erau ţinuţi în captivitate de către trupele ruse în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au fost eliberaţi graţie unei ''operaţiuni speciale'' a serviciului de informaţii militare ucrainean, a anunţat marţi Kievul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Operaţiunea a fost efectuată de forţele speciale ale GUR şi cele cinci persoane eliberate sunt un soldat, un fost poliţist şi trei civili.

''Unul dintre cei eliberaţi prezintă răni de război grave'', a adăugat serviciul de informaţii militare ucrainean, care a precizat că cei eliberaţi primesc în prezent tratament adecvat.

15:31 Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan și cu președintele iranian Ebrahim Raisi pentru a discuta despre Siria în timpul unei vizite la Teheran marțea viitoare, a anunțat Kremlinul.

Aceasta va fi doar a doua călătorie externă a lui Putin de la începutul intervenției armate a Moscovei în Ucraina, la 24 februarie, el mai făcând o deplasare în Asia Centrală la sfârșitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei lideri - din cele trei state garante ale procesului de la Astana, conceput pentru a găsi o soluție de pace în Siria - vor avea o întâlnire trilaterală.

Sistemele HIMARS stârnesc îngrijorare în rândul soldaților ruşi

15:19UE a sechestrat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi și alte entități rusești, aproape 90% dintre acestea fiind înghețate de doar 5 țări din Uniune.

15:02 Premierul ucrainean Denis Șmihal a mulțumit marți Statelor Unite ale Americii pentru "sprijinul incredibil" acordat Ucrainei, după ce ţara invadată de Rusia a primit un nou ajutor financiar internațional în valoare de 1,7 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Subvenția nerambursabilă va merge către bugetul de stat pentru a acoperi costurile serviciilor medicale.

14:51Înalt oficial american: „SUA au putut aduce forțe în România aproape imediat. Sunt 3.000 de soldați acum, dar vom adăuga și o brigadă de luptă” / Ce spune de ajutorul acordat Ucrainei de către România

14:42 Compania minieră rusă Petropavlovsk a ajuns pe marginea prăpastiei din cauza Gazprombank

14:30Efectele sistemelor HIMARS stârnesc îngrijorare în rândul invadatorilor ruşi. Câte lovituri au efectuat cu succes ucrainenii

13:40Bilanțul morților după ce rachete ruseşti au lovit un bloc de apartamente în orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk a crescut marți la 35 de morți, iar căutările de salvare nu s-au încheiat încă la patru zile de la atac, au anunțat serviciile de urgență, citate de Reuters.

Peste 320 de tone de moloz au fost îndepărtate și 9 persoane au fost salvate de sub dărâmături, a scris marți pe Facebook direcția regională a serviciilor de urgență.

Rusia pregătește noi teste cu racheta Satan 2

13:30Proprietarul rus al retailerului britanic de produse cosmetice Lush este nevoit să își închidă magazinele din Rusia din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare ca urmare a sancțiunilor, a relatat marți cotidianul de afaceri Kommersant, citat de The Moscow Times.

Lush s-a numărat printre sutele de mărci internaționale care și-au suspendat operațiunile în Rusia ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Lush Rusia se află acum în proces de lichidare și intenționează să-și vândă stocurile rămase prin intermediul magazinului său online.

12:50Rusia pregăteşte alte teste cu noua sa rachetă balistică intercontinetală şi producţia în masă. Ce se ştie despre Sarmat sau Satan 2

12:43 O nouă rundă de discuții între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite privind exporturile de cereale din Ucraina va avea loc miercuri la Istanbul, a anunțat agenția de presă Interfax, citând Ministerul rus de Externe.

Ucraina este un exportator agricol cheie, iar incapacitatea sa de a expedia stocuri vitale de cereale a provocat o creștere bruscă a prețurilor la alimente, agravând îngrijorările legate de o criză alimentară globală.

12:14Guvernul lituanian a aprobat un pachet de asistenţă în valoare de 10 milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să efectueze lucrări urgente de reconstrucţie, relatează agenţia ucraineană de presă RBC, preluată de Rador.

Fondurile vor ajuta la accelerarea redresării economice a ţării afectate de război, deoarece mulţi ucraineni îşi doresc să revină în ţara lor, iar alţii au făcut-o deja. Asistenţa guvernamentală va fi transferată Băncii Naţionale a Ucrainei.

Ce spun rușii și ucrainenii despre lovitura de luni seară din Nova Kakhovka

11:50Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 70 au fost rănite într-un atac cu rachete lansat în cursul nopții de forțele ucrainene asupra orașului Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat marți administrația instalată de Rusia în această zonă, transmite Reuters.

Oficialii pro-ruşi au declarat că Ucraina a lovit cu rachete HIMARS furnizate de SUA care au distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășăminte sau praf de pușcă, ceea ce a dus la o explozie de proporții.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor au distrus un depozit de muniții în Nova Kakhovka. Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației din Odesa, a scris pe canalul său Telegram că Nova Kakhovka are acum în "minus" depozitul de muniții.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile.

11:30Numărul morților în urma unui atac cu rachete care a lovit în weekend un bloc de apartamente din orașul Ceasiv Iar, din estul Ucrainei, a crescut la 34, relatează Sky News.

11:19 Deciziile privind apelurile luptătorilor străini condamnați la moarte de către Republica Populară Donețk, vor fi luate în termen de o lună, a declarat marți un oficial separatist, citat de Interfax.

Doi britanici și un cetățean marocan capturați luptând alături de armata ucraineană au fost condamnați la moarte ca mercenari de către un tribunal separatist. Toți trei au făcut apel la sentințe.

Ucraina și țările occidentale au spus că bărbații sunt prizonieri de război, având dreptul la protecție în conformitate cu Convențiile de la Geneva. (Reuters)

11:11 Urmările atacului ucrainean din Nova Kakhovka:

Noile estimări ale pierderilor rusești

10:52 Fermierii din regiunea Rostov, în sudul Rusiei, una dintre cele mai mari zone producătoare și exportatoare de cereale din țară, înregistrează randamente ridicate la grâu, iar recoltarea este în curs, au declarat cultivatorii și oficialii din regiune.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, afectat de sancțiuni, este de așteptat să producă o recoltă masivă în 2022, cu cantități record disponibile pentru export în sezonul de comercializare iulie-iunie.

„Perspectivele recoltei sunt bune. Vremea, pregătirea echipamentelor - totul este favorabil", a declarat pentru Reuters Viktor Goncharov, prim-viceguvernator al regiunii, adăugând că randamentele la grâu sunt până acum cu 0,1-0,2 tone la hectar mai mari decât în urmă cu un an.

10:46 Pierderile pe care le-ar fi suferit trupele ruse în ultimele 24 de ore, potrivit ucrainenilor: 70 de soldați, 4 tancuri, 1 transportor blindat și trei vehicule.

09:53 Cel puțin patru persoane au fost rănite după ce rachete au lovit marți dimineață orașul portuar Nikolaev, a declarat guvernatorul regional.

Vitaliy Kim a descris atacurile ca fiind „tiruri masive de rachete" și a precizat că au fost lovite două instituții medicale și mai multe clădiri rezidențiale.

Rușii se regrupează pentru a încerca noi ofensive

09:21 Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), un teritoriu secesionist susținut de Rusia în estul Ucrainei, își va deschide astăzi o ambasadă la Moscova, relatează revista Monocle.

RPD este recunoscută doar de Rusia, Siria și de alte state separatiste, precum Abhazia și Republica Populară Lugansk (LPR).

08:57 Evaluare britanică: Trupele de invazie mențin presiunea pe forțele ucrainene în timp ce se regrupează pentru a încerca noi ofensive în viitorul apropiat

08:19 Guvernatorul regiunii Donețk a declarat că aproximativ 80% din populația de dinainte de război a fost evacuată. Pavlo Kyrylenko a spus că aproximativ 340.000 de persoane (20% din populația locală înainte de începerea invaziei, au rămas) potrivit Ukrinform.

„La 24 februarie, 1.670.000 de persoane locuiau permanent pe teritoriul controlat al regiunii Donețk. Aproximativ 340.000 de persoane au rămas", a spus acesta.

Regiunea Donetsk din estul Ucrainei a fost ținta unor atacuri intense ale Rusiei în ultimele săptămâni, ceea ce i-a determinat pe oficiali să îndemne locuitorii să caute siguranță în altă parte.

08:15 Bilanțul atacului cu rachete asupra unui bloc de apartamente de cinci etaje din Ceasiv Iar, a ajuns la 33 de morți, în timp ce echipele de salvare continuă să recupereze cadavrele din dărâmături.

Mare depozit de muniție din Hersonul ocupat, distrus de ucraineni

Potrivit Kievului, clădirea rezidențială a fost lovită de rachete rusești lansate de sisteme purtate de camioane sâmbătă seara târziu. Inițial, serviciile de urgență ucrainene au dat un bilanț de 10 morți, dar, pe măsură ce echipele de salvare continuau să scotocească printre dărâmături, acest număr a crescut.

Ultima victimă, un copil de nouă ani, ar fi fost găsită luni seara, în jurul orei 23.30.

07:56 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare privind invazia:

  • Alexander Lukașenko continuă probabil să permită Rusiei accesul în spațiul aerian belarus pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin fără a risca o implicare militară directă a Belarusului în Ucraina.
  • Forțele rusești au efectuat atacuri terestre limitate și fără succes la nord-vest de Sloviansk și la vest de orașul Donețk.
  • Trupele Moscovei au continuat loviturile aeriene și de artilerie în jurul Siversk și Bahmut.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre localizate la nord-vest de orașul Harkov.
  • Armata Rusiei a continuat să se concentreze asupra operațiunilor defensive de-a lungul întregii axe sudice.

07:35 Oficialii ucraineni au anunțat că forțele lor au distrus un depozit de muniție (VIDEO) din Nova Kakhovka din regiunea ocupată Herson, în timp ce rușii afirmă că atacul de luni seară al forțelor Kievului a provocat victime

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a informațiilor recente:

  • Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că rachetele sale au lovit depozitele de muniție din regiunea centrală ucraineană Dnipro, folosite pentru aprovizionarea cu lansatoare de rachete și arme de artilerie.
  • Statul major ucrainean a declarat că Rusia a lansat un val de bombardamente în timp ce încearcă să cucerească Donețk, cealaltă provincie din regiunea industrială Donbas din estul țării, după ce a cucerit Lugansk la nord. Acesta a declarat că bombardamentele generalizate reprezintă pregătiri pentru o intensificare a ostilităților.
  • Bloggerii militari ruși sunt deziluzionați de intrarea în luptă a lansatoarelor HIMARS, vorbind în termeni sumbri despre cum va afecta această armă de ultimă generație evoluția conflictului.
  • Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania, Nord Stream a început luni întreținerea anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, dar guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
  • Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin că este timpul să acționeze în legătură cu un plan al Națiunilor Unite de a crea un coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
  • Lituania a extins restricțiile asupra comerțului prin teritoriul său către Kaliningrad, în timp ce au intrat în vigoare măsurile de introducere treptată a sancțiunilor anunțate anterior de UE împotriva Moscovei.
  • Putin și omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat, au discutat în timpul unei convorbiri telefonice despre un posibil răspuns la acțiunile Lituaniei.
  • Președintele Poloniei a cerut luni Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul rușinos despre modul în care naționaliștii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Un nou „administrator” numit de Moscova pentru a conduce un orășel din regiunea Harkov a fost ucis de o bombă pusă într-o mașină-capcană.
  • Camera inferioară a parlamentului rus se va reuni pe 15 iulie pentru o sesiune extraordinară, a decis consiliul său, la doar câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a avertizat că nici măcar nu a început să se ia în serios în războiul din Ucraina.

----------