Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale rusești Roscosmos, a anunțat vineri seara că le-a ordonat cosmonauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) să nu mai folosească Brațul Robotic European, relatează Interfax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Dau comanda echipajului nostru de pe ISS să nu mai lucreze cu brațul european ERA”, a scris Rogozin pe canalul său Telegram.

Anunțul său a venit după ce mai devreme în cursul zilei de marți Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat încetarea cooperării cu Roscosmos în cadrul programului ExoMars.

Ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, ESA a suspendat în martie cooperarea cu Rusia la acest proiect care țintea să trimită un nou rover pe Marte în luna septembrie a acestui an.

Dmitri Rogozin a declarat la momentul respectiv că Rusia va ajunge pe Marte „pe cont propriu” sau cu parteneri din Zona Golfului.

Roscosmos spune că „regretă” decizia Agenției Spațiale Europene

„Este regretabil că pentru Europa căutarea semnelor de viață pe Marte s-a dovedit a fi mai puțin importantă decât ambițiile politice ale oficialilor și țărilor europene individuale. Rusia își poate implementa partea sa din proiectul ExoMars la nivel național sau cu implicarea partenerilor din țări prietene”, a transmis din nou Roscosmos marți într-un comunicat remis presei.

ERA este un braț robotic atașat de segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale. Lansat în luna iulie a anului trecut el este primul braț robotic atașat segmentului rusesc al ISS.

Brațul robotic a fost proiectat și dezvoltat pentru Agenția Spațială Europeană de mai multe companii spațiale europene, printre care Airbus Defence și Space Netherlands.

La începutul lunii iunie Roscosmos a anunțat de asemenea că își va dezvolta propria stație spațială, dând însă asigurări că va continua colaborarea cu ISS până la lansarea pe orbită a acesteia.