​Rusia va continua să participe la proiectul Stației Spațiale Internaționale (ISS) până la lansarea unei stații spațiale proprii, a informat marți serviciul de presă al Roscosmos, citat de Interfax.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

„Decizia finală cu privire la data lansării noii stații de servicii orbitale ruse va fi luată în cadrul lucrărilor la proiectul său. Până în acel moment, Roscosmos va lucra împreună cu partenerii de pe ISS”, a precizat Dmitri Strugoveț, purtătorul de cuvânt al Roscosmos.

Precizările sale vin după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri Alxander Sergheev, președintele Academiei Ruse de Științe, a anunțat în cadrul unei adunări a acesteia că s-a luat decizia de a opri colaborarea cu ISS.

Rușii nu se pot pune de acord în privința colaborării cu ISS

Noile declarații contradictorii pe subiect ale oficialilor ruși vin după ce anterior Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a amenințat în mod repetat că Rusia va înceta colaborarea cu Stația Spațială Internațională.

În luna martie el a avertizat inclusiv că ISS „ar putea cădea” din cauza sancțiunilor impuse de Occident Rusiei.

Pe 17 mai, Rogozin a anunțat că o decizie privind configurarea noii stații orbitale rusești va fi luată în al treilea trimestru al anului 2023.

În luna aprilie Roscosmos a anunțat de asemenea că Rusia intenționează să își creeze propria constelație de sateliți care să rivalizeze cu Starlink-ul miliardarului american Elon Musk, folosit în prezent în Ucraina de forțele armate ale Kievului.

SpaceX, compania aerospațială a lui Musk care gestionează rețeaua Starlink, a activat constelația ce oferă internet broadband în Ucraina încă de pe 27 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 98-a zi a răszboiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.