Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea cauza căderea Stației Spațiale Internaționale(ISS), a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. El a cerut ridicarea sancțiunilor.

Dmitri RogozinFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Potrivit acestuia, funcționarea navelor rusești care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancțiuni.

„În consecință, acest lucru ar putea provoca o cădere a ISS cu o greutate de 500 de tone”, a spus el.

Rogozin a precizat pe Twitter că trimite un apel scris NASA, Agenției Spațiale Canadiene și Agenției Spațiale Europene cerând eliminarea sancțiunilor.

A doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina, Rogozin a avut o declarație similară, susținând că dacă SUA blochează cooperarea cu Rusia, „cine va salva ISS de la o coborâre necontrolată din orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?”.

„ISS nu zboară deasupra Rusiei, așa că toate riscurile vă aparțin”, a spus Rogozin.

În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare.

„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre aerospațiale, sugerez ca SUA să își ducă astronauții la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind o trambulină”, a scris directorul Roscomos atunci pe Twitter.