Directorul agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, sugerează că Rusia ar putea înceta cooperarea la Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza sancțiunilor internaționale impuse capitalei țării, Moscova, relatează CNN.

Dmitri RogozinFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Cred că restabilirea relațiilor normale între partenerii de la Stația Spațială Internațională și în alte proiecte comune este posibilă numai după eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a spus Rogozin în postări pe contul său de Twitter.

Rogozin a avertizat că Roscosmos va pregăti „propuneri concrete către conducerea țării noastre” cu privire la posibilitatea încetării cooperării la ISS cu agențiile spațiale din SUA, Canada, Uniunea Europeană și Japonia.

Nu este prima dată când face astfel de amenințări de la începutul războiului din Ucraina.

Rogozin a postat anterior un videoclip editat care părea să amenințe că cosmonauții ruși l-ar abandona pe astronautul NASA Mark Vande Hei în spațiu. Vande Hei, care a sosit pe ISS în aprilie 2021, s-a întors însă pe pământ pe 30 martie, alături de cosmonauții ruși Anton Shkaplerov și Pyotr Dubrov la cosmodromul Baikonur.

Pe 18 martie el spunea că cosmonauții ruși ce se îndreaptau spre Stația Spațială Internațională erau „în spirit de luptă”.

El a mai avertizat în martie că Stația Spațială Internațională „ar putea cădea” din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, afirmând că „funcționarea navelor rusești care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancțiuni”.

În a doua zi după ordonarea „operațiunii militare speciale de către președintele Vladimir Putin, Rogozin a avut o declarație similară, întrebându-se că dacă SUA blochează cooperarea cu Rusia, „cine va salva ISS de la o coborâre necontrolată din orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?”.

NASA susține că are o relație strânsă de lucru cu Roscosmos, care nu este afectată de situația politică de pe pământ și de războiul din Ucraina.

El a intrat într-un război al declarațiilor pe Twitter cu fostul astronaut american Scott Kelly, actualmente congresman în legislativul de la Washigton, și cu Elon Musk după ce CEO-ul SpaceX l-a provocat la o luptă om la om pe președintele Vladimir Putin.

Însă, Scott Kelly a declarat recent pentru CNN că va renunța la războiul său pe Twitter cu Rogozin, în urma avertismentului unui oficial NASA că astfel de atacuri sunt „dăunătoare” misiunii ISS.