​În cea de-a 38-a zi de război, trupele ruse au început retragerea din zona de nord a Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski afirmând că însă ”cele mai grele bătălii” urmează în Donbas și Harkiv, după ce vineri rușii au condus un atac în regiunea Odesa. La mai bine de o lună de la izbucnirea războiului, steagul Ucrainei a fost arborat la Cernobîl. Papa Francisc a anunțat că ia în calcul o vizită la Kiev și l-a criticat în premieră pe Vadimir Putin, afirmând că Europa este din nou bântuită de vântul rece al războiului din cauza unui ”potentat” captiv unor interese naționaliste anacronice.

Un barbat merge pe o strada distrusa de bombardamentele rusesti in HarkivFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:48VIDEO Zelenski avertizează că Rusia vizează să captureze estul și sudul Ucrainei

00:12Ucraina afirmă că Rusia a acceptat „verbal” propunerile Kievului

23:50Forțele ruse au tras trei rachete asupra orașului Mirhorod din regiunea Poltava, provocând un incendiu la un depozitul de combustibil și distrugând pista aeroportului local, a spus șeful administrației militare regionale, Dmytro Lunin. Nu au fost raportate victime.

23:21SUA facilitează transferul unor tancuri de fabricaţie sovietică în Ucraina - surse CNN

22:34VIDEO Rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în Bucha - presă / Primarul spune că au fost omorâți oameni de toate vârstele, inclusiv femei

22:09Peste 4.000 de ucraineni au fost evacuați sâmbătă prin coridoare umanitare

21:45Prima noapte de liniște în Cernihiv de la începutul invaziei ruse în februarie - viceprimar

21:16Kremlinul spune că negocierile cu Ucraina nu sunt ușoare, dar este important că ele continuă - RIA

Toată regiunea Kiev a fost eliberată

21:08Ucrainenii au recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev după ce forțele ruse s-au retras din orașele cheie din apropierea capitalei, a anunțat sâmbătă viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

Localitățile „Irpin, Boutcha, Gostomel și întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a spus Maliar pe Facebook.

20:41Un atac aerian rusesc a lovit sâmbătă o pistă a aerodromului și un depozit de combustibil în apropiere de orașul Myrhorod din regiunea Poltava din centrul-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Dmytro Lunin, citat de Reuters.

20:38Kremlinul spune că Rusia și-ar dori să continue discuțiile de pace în Belarus, însă Ucraina refuză, scrie agenția rusă de stat Ria, citată de Reuters.

20:27Rușii ar fi bombardat un spital dintr-o zonă ocupată de ei în Harkiv, potrivit guvernatorului regional

20:26VIDEO Cum arată un oraș de lângă Kiev, după mai bine de o lună de război

Rușii au împușcat civili în timp ce s-au retras din Bucha

20:02Rușii s-au retras din Bucha, dar au lăsat în urmă moarte. Cadavrele a cel puțin 20 de bărbați civili gasite pe o singură stradă

19:34Ucraina revendică noi progrese militare în jurul Kievului / În sud și în est se dau lupte grele

19:22Peste 170 de persoane arestate în Rusia, la proteste sit-in față de războiul din Ucraina. O fată ar fi fost reținută pentru că avea flori albe în mâini

19:06Premierul Poloniei: Rusiei trebuie să i se impună "sancţiuni reale"

18:42VIDEO Soldații ruși au deschis focul asupra protestatarilor pașnici în orașul Enerhodar - administrația locală

18:36Rușii au minat până și cadavrele, spune Zelenski. Brovarî din regiunea Kiev, a fost eliberat, dar forțele ruse lasă capcane peste tot

O rachetă a lovit calea ferată în regiunea Dnipro

17:46Șeful administrației militare regionale din regiunea centrală a Ucrainei Dnipro a declarat că bombardamentele rusești au întrerupt traficul feroviar și au provocat un incendiu.

Valentyn Reznichenko a spus că o rachetă a lovit calea ferată din districtul Pavlohrad, forțând suspendarea traficului feroviar.

„O rachetă a lovit calea ferată”, a spus el. "Șinele și liniile electrice sunt grav avariate. Vagoanele de tren au explodat. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting incendiul".

Reznichenko a spus că nimeni nu a fost ucis, dar un nou bombardament care a lovit o zonă deschisă, provocând un incendiu a rănit o persoană.

17:40Zelenski, avertisment pentru cei care colaborează cu ruşii în sudul Ucrainei și critici pentru "tăcerea" Europei faţă de catastrofa din Mariupol

17:33Avion privat care ar avea legături cu oligarhii ruși blocat în Marea Britanie

17:05Șeful administrației militare a regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat sâmbătă că 2.700 de civili au fost evacuați din regiune și acuză că forțele ruse au lansat atacuri asupra oamenilor care erau scoși din orașele în care au avut loc lupte grele, scrie CNN.

„Este imposibil să negociezi cu „orcii". Rușii lovesc în mod deliberat în timpul evacuărilor. Au lovit cu obuze în apropierea locurilor de întâlnire. Din fericire, toată lumea este în viață”, a spus Serhiy Haidai.

16:58Turcia s-a oferit să evacueze pe cale maritimă oamenii prinși în orașul asediat Mariupol, a anunțat sâmbătă ministrul turc al Apărării, citat de CNN.

„Putem oferi sprijin navelor pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci, dar și cetățenii de alte naționalități”, a declarat ministrul Hulusi Akar.

Ministerul turc al Apărării a transmis „solicitarea de sprijinire a evacuărilor” atașatului militar rus la Ankara și atașatului militar turc la Moscova.

Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte cere Curții Penale Internaționale emiterea unui mandat de arestare pentru Putin

16:37Aproximativ 620.000 de ucraineni s-au reîntors în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. „În primele săptămâni de război, cei mai mulți ucraineni care s-au întors acasă erau bărbați, dar acum vedem un număr tot mai mare de femei și copii care se întorc în Ucraina”, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat, citat de The Kyiv Independent.

16:20Soldații ruși au înființat într-un oraș din Belarus un bazar unde vând lucrurile furate din casele ucrainenilor

15:44Directorul agenției spațiale ruse amenință cu încetarea cooperării la Stația Spațială Internațională cu agențiile statelor care au impus sancțiuni Moscovei

15:18Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte cere Curții Penale Internaționale emiterea unui mandat de arestare pentru Putin: „Este un criminal de război”

14:49Ucraina a înregistrat o scădere economică de 16% în perioada ianuarie-aprilie 2022. Scăderea economică ar putea ajunge la 40% până la sfârșitul anului 2022 din cauza războiului, potrivit viceministrului economiei, Denis Kudin, citat de presa de la Kiev.

Pierderea s-ar putea depăși 1.000 de miliarde de dolari, anunțaseră anterior oficialii guvernamentali.

14:44Steagul Ucrainei flutură din nou la fosta centrală nucleară de la Cernobîl

14:28Presa de la Kiev susține că, potrivit echipei de specialiști în materie de intelligence, racheta care a lovit vineri regiunea Belgorod de pe teritoriul Rusiei ar fi venit din zona de nord-est sau est, ceea ce exclude implicarea Ucrainei.

Kyiv independent amintește că presa din Rusia și autoritățile locale au acuzat Ucraina de atacul de la Belgorod.

Oficialii ucraineni, inclusiv preșeidntele Volodimir Zelenski și ministrul afacerilor externe, au spus că nu pot confirma sau infirma informațiile potrivit cărora două elicoptere ale forțelor aeriene ucrainene au lovit zona.

14:14Max Levin, cunoscut fotojurnalist ucrainean aflat în prima linie a frontului, găsit mort

Papa Francisc îl critică pe Putin, pentru prima dată

13:54Pentru prima oară, Papa Francisc l-a criticat pe Vladimir Putin, fără însă a-l nominaliza, relatează Reuters.

"Încă o dată, un potentat, care din păcate este captiv unor pretenții anacronice reprezentând interese naționaliste, provoacă conflicte”, a declarat el.

13:23În acest moment, nu există nicio informație care să confirme mobilizarea trupelor în regiunea Transnistria, transmite ministerul afacerilor externe de la Chișinău, într-o declarație de presă.

Instituțiile ”resposanbile” ale Rep. Moldova monitorizează cu atenție situația de securitate din regiune, a transmis ministerul afacerilor externe de la Chișinău, referitor la informațiile privind mobilizarea trupelor ruse în Transnistria, informație publicată în cursul dimineții de Statul Major al Armatei Ucrainei.

13:12Proteste față de războiul declanșat de Vadimir Putin în Ucraina au loc în mai multe orașe din Rusia, relatează Nexta.

Ca de obicei, poliția intervine brutal și arestează protestatarii.

13:02Noi atacuri în orașul Enerhodar de pe malul Niprului, potrivit unor imagini publicate pe twitter de Nexta.

12:37Bilanțul victimelor atacului asupra clădirii administrative din Nikolaev de acum câteva zile a ajuns la 33, potrivit BBC care citează oficiali ucraineni.

Clădirea administrativă din portul de la Marea Neagră a fost lovită de rachetele rușilor marți, 34 de oameni fiind răniți. Echipele de salvare continuă căutarea victimelor printre dărâmături, la 4 zile după atac.

12:10Papa Francisc a declarat sâmbătă că ia în calcul o vizită la Kiev, transmite Reuters.

Amintim că Zelenski i-a cerut de mai multe ori să medieze pacea cu partea rusă.

12:00O femeie de 60 de ani din orașul siberian Novosibirsk a arborat steagul Ucrainei la geam și a refuzat accesul poliției în apartament. Prin urmare, a fost chemată o echipă a ministerului pentru situații de urgență. Un membru al echipajului s-a cățărat pe zidul blocului pentru a da jos steagul.

11:41De la debutul războiului, armata roșie ar fi pierdut în jur de 17.800 de soldați

11:25Noi imagini de la Hostomel, după eliberarea de sub ocupația rusă.

11:20Rușii l-au răpit pe primarul orașului Tavriisk, Nikolai Rizak, potrivit Nexta.

Armata Ucrainei susține că rușii și-ar comasa trupe în Transnistria / Moldova nu confirmă informațiile

11:10Statul Major al Armatei Ucrainei a susținut sâmbătă dimineața, într-o postare pe Facebook, că din informațiile sale Rusia și-ar fi comasat trupe în așa-zisa republică Transnistria cu scopul unor mișcări de intimidare și chiar în vederea unor posibile atacuri împotriva Ucrainei.

10:28Ultimul bilanț al administrației locale din Kiev privind distrugerile comise de armata rusă:

  • 154 de blocuri
  • 20 de proprietăți private
  • 27 de grădinițe
  • 44 de școli

Autoritățile fac evaluări pentru a stabili valoarea acestor daune materiale

10:24Nu mai puțin de 7 coridoare umanitare ar urma să fie operabile sâmbătă pentru evacuarea civililor din zona Mariupol, asediată de ruși, a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk, potrivit Reuters.

10:17Potivit ultimului raport al ministerului apărării din Ucraina, după lupte grele, armata a reușit să securizeze o rută spre Harkiv.

De asemenea, ucrainenii continuă să avanseze în regiunea Kiev, pe fondul retragerii trupelor ruse. Practic, ministerul confirmă informațiile publicate sâmbătă dimineața de serviciul militar de informații al Marii Britanii.

10:12 Rușii cenzurează un popular serial de desene animate pentru că îl ”discreditează” pe Putin

09:40Imagine din Mariupol, orașul port la Marea Azov, după mai bine e o lună de bombardamente ale forțelor ruse:

09:16Armata Ucrainei publică imagini cu tehnică de luptă a forțelor ruse care ar fi fost abandonată în pădure, în regiunea Cernihiv.

09:14Un bărbat care ținea în mână un afiș cu mesajul „Copiii ar trebui să trăiască în pace” a fost arestat în Rusia, conform Nexta, care publică imagini cu bărbatul ridicat de poliție.

09:03Ce se află în spatele cererii lui Putin de plată în ruble a gazului rusesc

09:02Crucea Roșie își va relua sâmbtă încercările de evacuare a locuitorilor din orașul distrus Mariupol, după ce cu o zi în urmă organizația a fost nevoită să-și anuleze eforturile de salvare. Crucea Roșie plănuia să trimită 54 de autobuze pentru a ajuta la evacuarea a mii de persoane din orașul încercuit de trupele ruse și devastat de bombardamente.

Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a spus vcă nu au primit garanții că ruta pe care o vor urma va fi sigură, așa că s-au retras în Zaporojie, iar sâmbătă vor relua încercările: „Dar este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”.

Se estimează că 160.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, unde nu au hrană, apă, medicamente și electricitate. Cel puțin 5.000 de locuitori au fost uciși până acum în atacuri, spun oficialii locali.

Noi atacuri ale forțelor ruse în trei orașe

09:00Cum arată harta Ucrainei, la această oră, potrivit Financial Times

08:51Rușii au lovit Dnipro, Poltava și Kremenchuk în timpul nopții, relatează Kyiv Independent.

Cel puțin 10 explozii s-au înregistrat în estul Ucrainei, în orașul Dnipro. Rachetele rusești au lovit alte două orașe din regiune - Plotava și Kremenchuk în zorii zilei de sâmbătă, fiind avariate blocuri și infrastructura, a anunțat guvernatorul regiunii Poltava. Încă nu există informații legate de victime.

08:41Forțele ucrainene continuă să avanseze în zona Kiev pe fondul retragerii tupelor ruse, a transmis serviciul de informații al armatei britanice citat de Reuters.

08:35Reportaj AFP: O noapte intensă alături „Spetsnaz”, forțele speciale ale poliției din Harkiv

08:10Pentagonul a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari

08:00SUA au anulat testarea rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, potrivit Reuters. Cu o rază de acțiune de aproape 10.000 km, racheta cu capabilități nucleare este o componentă cheie a arsenalului militar al armatei americane.

Este a doua oară când se amână testarea. Primul test era programat pentru 2 martie, adică la puțin timp după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

Zelenksi avertizează că „bătăliile grele urmează de acum încolo” în Donbas și Harkiv

07:54Peste 3.000 de oameni au fost evacuați din Mariupol, orașul asediat de ruși încă de la începutul războiului.

Separat, potrivit președintelui Volodimir Zelenski citat de BBC, se negociază evacuarea răniților și recuperarea trupurilor neînsuflețite ale celor uciși în atacuri, președintele ucrainean precizând că Turcia a mediat discuțiile pe acest subiect.

07:00Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că trupele ruse se retrag încet, dar vizibil din nordul țării.

Zelenksi îi avertizează pe ucraineni că, totuși, „bătăliile grele urmează de acum încolo” în zona Donbas și Harkiv.

01:54A început evacuarea civililor din Mariupol / Autobuzele au început să ajungă la Zaporojie

01:06VIDEO Forțele ruse se retrag de pe aeroportul Antonov, în afara Kievului / Hostomel a fost prima victorie rusă din război

00:48Șefa Parlamentului European a fost în Ucraina: Care sunt cele 3 promisiuni făcute de Metsola ucrainenilor

00:08Ucraina spune că urmează „mai multe lovituri asupra economiei Rusiei”

Citiți AICI evenimentele din ziua 37 a Războiului din Ucraina

Principalele evenimente:

  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că trupele ruse se retrag încet, dar vizibil din nordul țării
  • Zelenksi îi avertizează pe ucraineni că, totuși, „bătăliile grele urmează de acum încolo” în zona Donbas și Harkiv
  • Trupele ucrainene au recuperat orașele Bucha și Irpin
  • A început evacuarea civililor din Mariupol, în cadrul unei misiuni a Crucii Roșii
  • SUA trimit echipamente și provizii în Ucraina în caz că Rusia folosește arme chimice.
  • Ministrul german de externe spune că stă în puterea lui Putin să pună capăt războiului
  • Regatul Unit şi SUA vor lucra pentru a „elimina dependenţa” energetică de Rusia
  • Ministerul ucrainean al Apărării despre atacul de la Belgorod: Ucraina nu este responsabilă pentru toate catastrofele din Rusia