Pentru prima oară, Papa Francisc l-a criticat pe Vladimir Putin, fără însă a-l nominaliza, referindu-se la ”un potentat” care este captiv unor pretenții anacronice legate de interese naționaliste și care declanșează conflicte. Suveranul pontif a mai spus că ia în calcul o vizită la Kiev, transmite sâmbătă Reuters.

Papa FranciscFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

UPDATE 14:04 "Încă o dată, un potentat, care din păcate este captiv unor pretenții anacronice reprezentând interese naționaliste, provoacă și ațâță conflicte, în vreme ce oamenii simpli simt nevoia să își construiască un viitor ”, a declarat el.

"Din estul Europei, tărâmul răsăritului de soare, umbra întunecată a războiului s-a răspândit acum. Credeam cu toții că invadarea altor țări, lupte sălbatice de stradă și amenințări nucleare sunt amintiri teribile ale unui trecut îndepărtat „, a spus el, la sosirea în Malta unde efectuează o vizită de două zile.

"Cu toate acestea, vântul rece al războiului aducător doar de moarte, distrugere și ură a început să bată puternic peste noi, afectându-ne viețile tuturor”.

----

Papa Francisc a declarat, sâmbătă, că ia în calcul o vizită la Kiev, transmite Reuters.

Întrebat de un reporter aflat în delegația cu care acesta călătorește de la Roma la Malta dacă ia în calcul invitațiile primite din partea liderilor religioși și politici din Ucraina, Papa Francisc a răspuns: ”Da, este în discuție”.

Suveranul pontif nu a oferit alte detalii.

Președintele Ucrainiei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la el să medieze pacea cu partea rusă. De altfel cei doi au avut și o convorbire telefonică.

Ucraina este majoritar ortodoxă, însă biserica s-a rupt definitv de Patriarhia de la Moscova, după invazia Rusiei.

Atât catolicii, cât și ortodocșii se pregătesc să celebreze în aprilie Sărbătorile Pascale.