Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care colaborează cu ruşii în zonele aflate sub controlul Moscovei din sudul Ucrainei să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi, transmite sâmbătă dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

În mesajul său video înregistrat difuzat zilnic, Zelenski a insistat că aceştia "nu vor putea evita" să răspundă pentru o astfel de colaborare.

Potrivit Ucrainei, Rusia încearcă să înfiinţeze administraţii pro-Moscova în zonele ocupate.

Totodată, Zelenski s-a adresat în limba rusă părinţilor tinerilor ruşi care au fost recrutaţi la 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar:

  • "Protejaţi-vă copiii! Părinţii trebuie să facă totul pentru a-şi proteja fiii de armată.
  • Riscul ca ei să fie trimişi la război în Ucraina este uriaş.
  • Este moarte garantată pentru mulţi dintre aceşti puşti foarte tineri".

Noi critici pentru Europa

Totodată, Zelenski a criticat Europa pentru că "a reacţionat în tăcere" faţă de catastrofa umanitară din oraşul Mariupol, din sudul ţării, provocată de asediul şi bombardamentele ruseşti, scrie EFE, citată de Agerpres. Potrivit estimărilor, 160.000 de locuitori trăiesc în condiţii îngrozitoare de mai bine de o lună în Mariupol, oraş-port la Marea Azov care a devenit principalul obiectiv al trupelor ruse din Ucraina, dată fiind poziţia sa strategică între peninsula Crimeea şi Donbas.

  • "Europa nu are dreptul să reacţioneze în tăcere faţă de ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacţioneze în faţa acestei catastrofe umanitare", a insistat Zelenski.

Mariupol, unde au avut loc atacuri pe care organizaţii pentru apărarea drepturilor omului le-au denunţat drept posibile crime de război, este lipsit de săptămâni întregi de apă şi alimente, iar furnizarea de electricitate şi căldură a fost sistată.