Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus sâmbătă seară că forțele ruse vizează să captureze estul și sudul țării și a reclamat că țările occidentale nu au furnizat Kievului destul sisteme antirachetă, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

Într-un mesaj televizat difuzat sâmbătă târziu, Zelenski a lăudat de asemenea forțele care apără orașul asediat Mariupol, spunând că rezistența soldaților ucraineni a permis altor orașe să câștige timp valoros.

Anterior, consilierul prezidențial Oleksyi Arestovici a spus că, deși a fost eliberată regiunea Kiev, se dau lupte greze în sud și est.

"Să nu ne facem iluzii - mai sunt lupte grele pentru sud, pentru Mariupol, pentru estul Ucrainei", a afirmat Arestovici.

Pe măsură ce trupele ruse s-au regrupat pentru luptele din estul Ucrainei, orașele din jurul Kievului purtau cicatricile acinci săptămâni de lupte. La Bucha, oraș din regiunea Kiev care a fost recucerit de ucraineni, civili morți zac împrăștiați pe străzi, în ceea ce par a fi execuții.

„Prima dată, am ieșit din cameră și un glonț a spart geamul, și am rămas băgat în dulap”, a spus Maria Zhelezova, în vârstĂ de 74 de ani din Bucha.

„A doua oară, o sticlă spartă aproape că mi-a intrat în picior”, a adăugat ea.

Primarul orașului Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat că aproximativ 300 de locuitori au fost uciși.

„Nu vrem să se întoarcă”, a spus Zhelezova. „Am avut un vis azi - că au plecat și nu s-au întors.”

Rusia și-a descris retragerea forțelor în apropierea Kievului ca un gest de bunăvoință în discuțiile de pace.