Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat, în ultimul său mesaj pentru ucraineni, retragerea trupelor ruse din nordul țării, regiunea Kiev și Cernihiv, precizând că aceasta are loc într-un ritm lent, dar este vizibilă. Cu toate acestea, el a avertizat că bătăliile grele urmează de acum încolo în zona Donbas și Harkiv.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

“În urma lor rămâne un dezastru total și multe pericole, e adevărat”, a spus Zelenski.

El a insistat că rușii lasă în urmă un teren minat, ”pe întregul teritoriu”, minele fiind amplasate chiar în case sau cadavrele oamenilor uciși.

“Minează întregul teritoriu. Case, echipamente, chiar cadavrele celor uciși. Sunt o grămadă de capcane, o serie de alte pericole”, a declarat Zelenski citat de The Guardian.

“Oricine se întoarce în această zonă trebuie să fie extrem de precaut. Încă este imposibil să ne întoarcem la viața normală, așa cum era ea înainte... Așteptați ca terenul să fie curățat, așteptați până ce aveți siguranța că nu mai sunt posibile bombardamente”, a mai spus el.

Zelenski a mai spus că trupele ruse se comasează în Donbas, către Harkiv și se pregătesc de lovituri și mai puternice.

Zelenski a mai acuzat Rusia că încearcă să înroleze oamenii din Crimeea, ceea ce constituie o violare a normelor internaționale, și a adăugat că, în unele zone din sud, rușii au instalat provizoriu lideri, amenințând localnicii și angajații din administrația locală dacă nu colaborează. Președintele Ucrainei i-a avertizat pe cei care acceptă poziția de lider interimar, sub ocupația rusă, numindu-i colaboratori.

Ce spune despre NATO

Într-o altă intervenție la Fox News, preşedintele Zelenski a afirmat că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în conflictul cu Rusia, iar dacă ”va fi pusă la colţ”, armata va răspunde cu toată puterea.

"Întrebarea este când se va termina. Aceasta este o întrebare profundă. Este o întrebare dureroasă. În afară de victorie, poporul ucrainean nu va accepta niciun rezultat", a declarat Zelenski.

Zelenski a reafirmat că Ucraina ar fi o completare benefică pentru NATO.

"Este greu pentru noi să vorbim despre NATO, deoarece NATO nu vrea să ne admită. Cred că este o greşeală, deoarece dacă aderăm la NATO, facem NATO mult mai puternic. Noi nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici în detrimentul NATO... Suntem o completare, suntem locomotiva. Cred că suntem una dintre componentele importante ale continentului european", a mai declarat preşedintele ucrainean citat de news.ro.