Ucraina a înregistrat o scădere economică de 16% în perioada ianuarie-aprilie 2022, au anunțat oficiali guvernamentali citați de Kyiv Independent și Nexta.

Foto:

Scăderea economică ar putea ajunge la 40% până la sfârșitul anului 2022 din cauza războiului, potrivit viceministrului economiei, Denis Kudin, citat de presa de la Kiev.

Pierderea ar putea depăși 1.000 de miliarde de dolari, au mai anunțat oficialii guvernamentali.

Premierul Denîs Șmîhal a spus de altfel și în luna martie că, luând în considerare atât distrugerile directe, cât și cele ale căror efecte se vor simți în următorii doi ani,

pierderile depășesc un trilion de dolari.

„Pierderile, calculate indirect, ținând cont și de cele din următorii ani - sunt mai mult de un trilion de dolari”, a spus premierul ucrainean într-un interviu acordat Interfax.

El a explicat că prima componentă luată în calcul este deteriorarea directă a infrastructurii: „Asta am pierdut ca urmare a distrugerii directe – poduri, drumuri, locuințe, clădiri, dar aceste cifre cresc în fiecare zi. Acum estimarea noastră este de aproximativ 120 de miliarde de dolari”.

Premierul ucrainean a spus că distrugerile produse de invadatorii ruși altor ținte civile și infrastructurii militare se ridică la peste 270 de miliarde de dolari.