​Pierderile Ucrainei în urma invaziei rusești, luând în considerare atât distrugerile directe, cât și cele ale căror efecte se vor simți în următorii doi ani, depășesc un trilion de dolari, potrivit premierului Denîs Șmîhal.

Mariupolul bombardat Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Pierderile, calculate indirect, ținând cont și de cele din următorii ani - sunt mai mult de un trilion de dolari”, a spus premierul ucrainean într-un interviu acordat Interfax.

El a explicat că prima componentă luată în calcul este deteriorarea directă a infrastructurii: „Asta am pierdut ca urmare a distrugerii directe – poduri, drumuri, locuințe, clădiri, dar aceste cifre cresc în fiecare zi. Acum estimarea noastră este de aproximativ 120 de miliarde de dolari”.

Premierul ucrainean a spus că distrugerile produse de invadatorii ruși altor ținte civile și infrastructurii militare se ridică la peste 270 de miliarde de dolari.

Ucraina va ține o evidență națională a pierderilor

El a anunțat crearea unui registru național al bunurilor pierdute pentru un calcul detaliat în care toți locuitorii țării vor putea înregistra pierderile cauzate gospodăriilor lor.

„Vom avea înregistrări exacte, aproape contabile, ale tuturor daunelor. Aceasta este abordarea standard pentru astfel de cazuri", a spus șeful guvernului de la Kiev.

El a explicat apoi că a doua componentă a pierderilor ține de calcularea pierderilor suferite de economia ucraineană.

„Aceasta este o pierdere de profit și investiții nerealizate în companiile noastre. Potrivit estimărilor, această sumă este de peste 290 de miliarde de dolari”, a spus Șmîhal.

PIB-ul Ucrainei scade dramatic în 2022

Șmîhal a mai explicat că a treia parte a pierderilor o reprezintă cele suferite de statul ucrainean din cauza contractării PIB-ului în viitor.

„Înainte de război, aveam planuri despre cum va crește economia noastră. Acum întreprinderile care ar trebui să aducă venituri statului au fost distruse. Prin urmare, după război, desigur, vor fi ajustări semnificative”, afirmă Denîs Șmîhal.

El estimează că PIB-ului Ucrainei va scădea cu 35% sau mai mult în 2022. Banca Mondială estima PIB-ul Ucrainei la 155,5 miliarde de dolari în 2020, acesta având o creștere de 3,4% anul trecut, potrivit Institutului de Statistică de la Kiev.

Reformă fiscală pentru susținerea economiei ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la jumătatea lunii martie că guvernul a aprobat un pachet de reformă fiscală care să ajute economia țării pe timp de război.

Lansăm o reformă fiscală. În locul TVA și al impozitului pe venit, vom introduce un impozit pe cifra de afaceri de 2% și o contabilitate simplificată. Pentru întreprinderile mici, întreprinzătorii individuali, unificăm impozitele. Dacă poți, le plătești. Nu poți, nu punem întrebări”, a anunțat Zelenski pe 15 martie.

El a precizat că reforma va viza și „dereglementarea maximă a afacerilor”.

Anulăm toate inspecțiile de stat pentru toate întreprinderile, astfel încât acestea să continue să funcționeze și să poată trăi. Avem doar o condiție: trebuie să vă asigurați că afacerea dumneavoastră funcționează în conformitate cu legislația ucraineană”, a cerut președintele ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.