Dmitri Rogozin, directorul vocal al Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, și-a exprimat joi entuziasmul față de noul echipaj de cosmonauți ce urmează să ajungă la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), afirmând că aceștia sunt „în spirit de lupă”, relatează Futurism.com.

Dmitri RogozinFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Comisia de Stat din Baikonur (n.r. cosmodromul de unde Rusia își lansează cosmonauții) a aprobat echipajele principale și de rezervă pentru nava spațială Soyuz M-21. Băieții sunt în spirit de luptă”, a scris Rogozin pe Twitter în limba rusă.

Sugerează Rogozin cu adevărat că la bordul ISS ar putea erupe violențe? Mai degrabă ar fi plauzibil că remarca s-a dorit a fi un slogan mobilizator, asemănător cu cele strigate din tribună la meciurile de fotbal.

Însă date fiind comentariile agresive pe care le-a făcut în zilele ce-au urmat declanșării invaziei din Ucraina, este la fel de plauzibil ca Rogozin să fi dorit să inflameze și mai mult tensiunile din comunitatea spațială internațională.

Șeful Roscosmos n-a trecut peste zilele când era responsabil de Apărare

Sâmbăta trecută șeful Roscosmos a avertizat că Stația Spațială Internațională „ar putea cădea” din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, afirmând că „funcționarea navelor rusești care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancțiuni”.

În a doua zi după ordonarea „operațiunii militare speciale de către președintele Vladimir Putin, Rogozin a avut o declarație similară, întrebându-se că dacă SUA blochează cooperarea cu Rusia, „cine va salva ISS de la o coborâre necontrolată din orbită și o cădere asupra Statelor Unite sau Europei?”.

El a intrat într-un război al declarațiilor pe Twitter cu fostul astronaut american Scott Kelly, actualmente congresman în legislativul de la Washigton, și cu Elon Musk după ce CEO-ul SpaceX l-a provocat la o luptă om la om pe președintele Vladimir Putin.

Înainte să fie numit director al Roscosmos, Dmitri Rogozin a ocupat funcția de vicepremier al Rusiei pe domeniul Apărării, perioadă în care a avut declarații belicoase și la adresa României.

El a fost pus sub acuzare săptămâna aceasta de parchetul de la Kiev pentru „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei”, precum și de „complicitate la desfășurarea unui război de agresiune”.

Rogozin le-a interzis cosmonauților să părăsească Rusia

În prezent la bordul ISS sunt patru astronauți ai NASA, unul german și doi cosmonauți ruși. Acestora li se vor alătura săptămâna aceasta încă 3 cosmonauți ruși de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Cosmonauții ruși aflați în prezent la bordul ISS se vor întoarce pe Pământ în data de 30 martie alături de astronautul NASA Mark Vande Hei la bordul unei nave spațiale Soyuz, ceea ce, date fiind circumstanțele, ar putea fi o călătorie mai stânjenitoare.

Amintim că Roscosmos le-a interzis cosmonauților săi și celorlalți angajați ai agenției să părăsească Rusia, temându-se ca aceștia să nu fugă în străinătate după invadarea Ucrainei și a sancțiunilor fără precedent impuse Rusiei.

Rogozin a semnat personal ordinul.

Urmărește ultimele evoluții din a 23-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.