Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos și fost viceprim-ministru rus responsabil de industria de apărare, a declarat marţi că racheta Sarmat este gata pentru noi teste iar uzina care o asamblează este pregătită să asigure producţia în masă, transmite agenţia rusă de presă TASS.

Racheta balistică intercontinentală SarmatFoto: Telegram Dmitri Rogozin

"Cea mai puternică rachetă nucleară cu rază de acțiune globală din lume se pregătește pentru noi teste și producția de serie", a scris marţi Dmitri Rogozin pe canalul său de Telegram.

Anterior, şeful Roscosmos a declarat că a inspectat progresul lucrărilor la fabricarea unei rachete balistice intercontinentale pentru teste de zbor la uzina Krasmash, menționând că aceasta este pregătită să asigure producția stabilă în masă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat.

Ce se ştie despre Sarmat sau Satan 2

Racheta balistică intercontinentală Sarmat sau Satan 2 a fost dezvoltată la Centrul de rachete de stat care face parte din Roscosmos şi producătorul este uzina Krasmash.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat sau Satan 2 este capabilă să transporte o încărcătură fisionabilă de până la 10 tone oriunde în lume, prin Polul Nord sau Polul Sud, mai scrie agenţia rusă de presă TASS.

Moscova susţine că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.

La 21 iunie, Vladimir Putin spunea că Rusia își va consolida în continuare forțele armate, iar noile sale rachete balistice intercontinentale Sarmat vor deveni operaționale până la finalul anului, potrivit Reuters.

  • „Vom continua să dezvoltăm și să ne consolidăm forțele armate, ținând cont de potențialele amenințări și riscuri militare”, a spus atunci președintele rus Vladimir Putin.

În 23 mai, directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, susținea că Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne.

Rusia a anunțat în 20 aprilie că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.

---------------