O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată cum aceștia au improvizat un lansator multiplu de rachete MLRS din diferite componente, unele dintre acestea salvate de pe vehicule rusești avariate sau distruse.

Un MLRS improvizat ucraineniFoto: Captura video

Ukraine Weapons Tracker notează că lansatorul improvizat a fost construit cu câteva tuburi luate de pe un lansator rusesc BM-21 Grad de fabricație sovietică, acestea fiind adaptate și montate pe o camionetă donată forțelor armate ucrainene.

Noua înregistrare video distribuită de militarii Kievului vine în contextul în care bloggerii militari pro-ruși au început să deplângă în ultimele zile că Ucraina efectuează lovituri cu sistemele de rachete HIMARS primite din Statele Unite, pentru care forțele armate ale Rusiei nu au deocamdată un răspuns.

Analiștii militari occidentali estimează la rândul lor că lansatoarele americane fac ravagii în rândul trupelor trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie, ucrainenii distrugând aproximativ 30 de obiective cu sisteme HIMARS până duminică.

De câte lansatoare multiple de rachete au nevoie ucrainenii

Deși inedit, este puțin probabil ca lansatorul improvizat de militarii ucraineni să aibă o eficiență ridicată în comparație cu sistemele moderne primite de Kiev.

La începutul lunii iunie Ucraina estima că are nevoie de aproximativ 60 de lansatoare multiple de rachete pentru a învinge Rusia însă este posibil ca numărul necesar să crească, date fiind avansurile realizate de armata rusă în Lugansk, provincie pe care a ocupat-o în întregime după căderea orașului Lisciansk în data de 3 iulie.

„Cu cât primim mai puține, cu atât situația noastră va fi mai proastă. Trupele noastre vor continua să moară și vom continua să pierdem teren”, mai ales dacă țările cu zeci de sisteme de rachete „decid să doneze patru sau cinci”, a avertizat luna trecută Alexei Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski.

Militarii ucraineni au distribuit numeroase înregistrări video cu improvizațiile de armament făcute pentru a lupta împotriva armatei lui Vladimir Putin, cel mai recent arătând cum au lovit un tanc T-62 rusesc cu metoda „momeala”.

Urmărește ultimele evoluții din a 139-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.