Rusia și Belarus pregătesc măsuri comune de răspuns după ce Lituania a interzis tranzitul anumitor mărfuri către Kaliningrad.

Alexandr Lukasenko si Vladimir PutinFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

Enclavă rusească cu ieșire la mare, situată între Polonia și Lituania, Kaliningradul este în mare parte aprovizionat pe cale feroviară din Rusia continentală. În aplicarea sancțiunilor europene, Lituania nu a mai autorizat de la jumătatea lui iunie tranzitul anumitor mărfuri pe teritoriul său.

Într-o convorbire telefonică, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au „evidențiat situația în contextul sancțiunilor ilegale introduse de Lituania și au discutat despre posible măsuri comune”, a precizat Kremlinul, într-un comunicat citat de AFP.

În afară de Kaliningrad, Lituania nu are frontieră cu Rusia, dar are graniță de 680 de kilometri cu Belarus, aliatul numărul unu al Kremlinului.

Discuțiile sunt în curs între Rusia și Uniunea Europeană, Moscova cerând ridicarea restricțiilor privind traficul de mărfuri, în aplicarea unui acord din 2002, când țările baltice, ex-sovietice, au aderat la Uniunea Europeană.

La finalul lui iunie, guvernatorul Kaliningradului, Anton Alikhanov, a estimat că între 40% și 50% din mărfurile care ajung în regiune ar putea fi supuse restricțiilor, de la cărbune și metale până la materiale de construcții, alcool și produse tehnologice. Moscova a amenințat Lituania cu consecințe „serioase” dacă tranzitul nu va fi restabilit.