Rusia susține că ar fi reușit să distrugă un lansator mobil de rachete ghidate Brimstone, primite de ucraineni de la Marea Britanie, iar drept „dovadă” au publicat prin Ria Novosti un video cu un astfel de lansator filmat din dronă.

Lansator de rachete Brimstone, filmat din drona de catre rusiFoto: Captura video

Pe imagini se vede, filmat de undeva din aer, un lansator ce seamănă cu cel improvizat de armata britanică pentru forțele ucrainene. Pe video se vede cum sunt lansate cel puțin trei rachete.

Ulterior, imaginile „se mută” la o mult mai mare depărtare și se vede o coloană de fum și câteva explozii care se presupun că ar fi lovit echipajul ucrainean și lansatorul Brimstone, însă nu este deloc clar din imagini dacă chiar așa s-a și întâmplat.

Rachetele „Brimstone” folosite de ucraineni

Brimstone este o rachetă aer-sol dezvoltată de producătorul internațional de armament MBDA Systems pentru forțele armate britanice poate fi folosită împotriva navelor sau unor ținte terestre.

Rachetele trimise în Ucraina au fost modificate de britanici pentru a fi lansată de la sol cu ajutorul unui lansator mobil care a fost dezvoltat special pentru armata ucraineană într-o perioadă foarte scurtă de timp. Lansatorul respectiv este montat în spatele unei camionete.

Fiecare rachetă Brimstone are o lungime de 1,8 metri, cântărind 50 de kilograme și în varianta sol-sol poate avea o rază operațională între 12 și 20 de kilometri. Ea este ghidată de un sistem dual care folosește unde radar și un laser semi-activ, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pe timp de noapte și în condiții meteorologice adverse.

Ea are și un sistem de navigație inerțial pe bază de autopilot care o ghidează până la zona generală a țintei înainte de a începe să caute în mod activ și autonom ținta. Practic, ucrainenii pot lansa astfel de rachete în direcția generală a unei ținte pe care o știu în zonă, fără a cunoaște cu precizie exactă poziția ei, iar rachete este capabilă să recunoască ținta și să se ghideze singură pentru a o lovi.

--

Evenimentele de luni, ziua 138 a războiului, LIVE aici pe HotNews.ro