Un tribunal de la Moscova a ordonat ca politicianul de opoziție Ilia Iașin să fie ținut în închisoare timp de două luni în așteptarea unei anchete cu privire la răspândirea de „informații false” despre armata Rusiei, acuzație care duce la o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani, relatează Reuters.

Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Rusia va fi liberă!”, a strigat Iașin în instanță după ce judecătorul a fost de acord cu cererea procurorilor de a-l ține în închisoare până pe 12 septembrie.

Rusia a adoptat o nouă legislație după ce și-a trimis armata în Ucraina pe 24 februarie, care interzice declarațiile publice care „discreditează” forțele sale armate sau citează informații din surse neoficiale. Măsura a fost criticată de Occident ca o nouă represiune asupra libertății de exprimare.

Un consilier al orașului Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare săptămâna trecută într-unul dintre primele cazuri în care a fost aplicată noua lege.

Cu câteva zile înainte de a fi reținut pentru prima dată, Iașin, un aliat al criticului Alexei Navalnîi și membru al consiliului districtual Krasnoselsky din Moscova, a promis că va rămâne în Rusia, în ciuda amenințării că se pregătește arestarea sa pentru criticile sale deschise la adresa președintelui Vladimir Putin și acțiunilor Rusiei în Ucraina.

Navalnîi, care poate posta pe Twitter prin intermediul avocaților și aliaților săi, a postat pe Twitter: „Cer eliberarea imediată a lui Ilia Iașin” și a spus că nu a zis decât adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Avocatul lui Iașin, Vadim Prohorov, a spus că acuzațiile sunt legate de un videoclip postat de Iașin pe canalul său de YouTube în care vorbea despre acțiunile Rusiei la Bucha, lângă Kiev. Rusia a negat săvârșirea de atrocități acolo și în alte zone au ocupat forțele sale.

Iașin a fost închis pentru 15 zile la sfârșitul lunii iunie pentru „nesupunere în faţa ordinelor poliţiei” - o mișcare despre care a spus că este legată de activismul său. El trebuia să părăsească închisoarea miercuri.