Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat miercuri că luptătorii străini condamnați la moarte de autoritățile separatiste pro-ruse vor fi împușcați dacă apelurile lor sunt respinse, relatează TASS.

Denis Pușilin Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

„Toți străinii au depus contestație în apel, așteptăm o ședință de judecată. Dacă instanța recunoaște verdictul, atunci cazurile lor vor fi transferate la serviciul corespunzător pentru a-l pune în aplicare”, a afirmat miercuri Pușilin în cadrul emisiunii Soloviov Live.

„[Pedeapsa cu moartea în RPD] este prevăzută prin împușcarea în public”, a adăugat el, susținând totodată că separatiștii pro-ruși ar fi strâns dovezi în cazurile a peste 100 de militanți ai batalionului „Azov”, urmând ca dosarele acestora să fie trimise în judecată.

Separatiștii îi acuză pe militarii batalionului Azov de acte de terorism și masacre.

Militarii străini au fost condamnați la moarte în două zile

Yuri Sirovatko, numit ministru al Justiției de separatiștii din regiunea Donețk, a afirmat anterior că recursurile celor trei luptători străini condamnați la moarte în RPD vor fi judecate înainte de sfârșitul lunii iulie.

O instanță formată în Donețk de către separatiști i-a condamnat la moarte pe britanicii Sean Pinner și Aiden Aslin, împreună cu Brahim Saadoun, un cetățean marocan, în data de 9 iunie, după un proces care a durat doar două zile.

Aislin a fost capturat în Mariupol, oraș de la Marea Azov care a căzut în mâinile forțelor rusești după un asediu de mai multe luni ce a fost amplu relatat de presa internațională.

Condamnarea la moarte a celor trei în urma unui proces-spectacol a fost criticată atât de Marea Britanie cât și Statele Unite, alături de o serie de alte state occidentale.

Urmărește ultimele evoluții din a 140-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.