Reprezentanții Rusiei și Ucrainei se vor întâlni, la Istanbul, pentru a discuta pentru prima oară despre exportul de cereale, după luni întregi de blocaje. Discuțiile vor avea loc cu medierea Turciei și ONU, iar din delegațiile celor două state aflate în război vor face parte atât militari, cât și diplomați, relatează The Guardian.

Silozurile sunt pline cu cereale în portul OdesaFoto: DreamsTime

Negocierile au loc în contextul în are exporturile Ucrainei la Marea Neagră sunt blocate de navele rusești, dar și de minele amplasate de armata ucraineană pentru a preveni atacuri ale forțelor maritime ale Moscovei.

Discuțiile se anunță complicate, mai cu seamă după ce Kievul a acuzat, în repetate rânduri, că rușii încearcă să comercializeze cerealele furate din silozurile Ucrainei, în zonele ocupate.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lăsat să se înțeleagă că ar fi nerealist ca lumea să aibă așteptări prea mari de la negocierile din Istanbul.

”Muncim din greu, într-adevăr, dar mai e cale lungă (până la găsirea unei soluții n.red)”, le-a spus el reporterilor.

La începutul lunii iulie, rușii susțineau că Irakul, Iranul și Arabia Saudită vor cumpăra cereale din regiunea Zaporojie ocupată.