Belarus și-a rechemat ambasadorul în Marea Britanie din cauza unei serii de "măsuri neprietenoase" luate de Londra și va retrograda misiunea diplomatică, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului bielorus de externe Anatoli Glaz, transmite agenția rusă de presă TASS.

Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din BelarusFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

"S-a decis retrogradarea misiunii diplomatice a țării noastre la Londra la funcția de însărcinat cu afaceri ad-interim, din cauza unor pași neprietenoși ai Marii Britanii, care au ca scop să aducă un prejudiciu cetățenilor și persoanelor juridice din Belarus", a spus Anatoli Glaz.

Anatoli Glaz a menționat că retragerea ambasadorului nu înseamnă că Minskul închide canalele de comunicare cu Londra.

"Odată ce actualul spectacol politic intern se va încheia și în guvernul britanic vor exista politicieni responsabili care nu vor lucra pentru ratingul lor personal, ci în beneficiul poporului britanic și al stabilității în regiunea europeană, vor exista premisele pentru restabilirea dialogului și a unei prezențe diplomatice cu drepturi depline", a adăugat Glaz.

Ce au de împărțit Belarus și Marea Britanie

Belarus este un aliat loial al Rusiei. Atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul acesteia, în timp ce, la 24 februarie, forțele Moscovei au intrat în Ucraina și de la granița cu Belarus. În orice caz, până în prezent, Minsk nu a intrat direct în conflict.

Cu toate acestea, în primele zile ale conflictului, bombardierele rusești Tu-22 Backfire au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa atacuri coordonate cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

La începutul lunii iunie, Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv o blocadă comercială în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, pentru rolul și sprijinul acordat Rusiei în invazia Ucrainei.

-------