Transportoarele blindate de personal VAB furnizate de Franța au ajuns în Ucraina, militarii Kievului începând deja să le folosească.

Ucrainenii au inceput sa foloseasca transportoarele blindate primite din FrantaFoto: Captura video

Date în folosință în 1974, transportoarele VAB (Véhicule de l'Avant Blindé) au trecut prin mai multe modernizări de-a lungul anilor și au fost folosite în practic toate conflictele la care Franța a participat în ultima jumătate de secol.

Forțele armate franceze au în dotare în jur de 3.900 de vehicule, fostul ministru francez al Apărării Florence Parly anunțând că Parisul va trimite un număr semnificativ de VAB-uri ucrainenilor (Franța face deja planuri să le înlocuiască din rolul de principal transportor blindat folosit de militarii săi).

Transportoarele VAB au un echipaj format din două persoane și ele pot transporta până la 10 militari pe câmpul de luptă.

Franța a mai trimis deja Ucrainei și o parte din puternicele (și mult mai modernele) sale tunuri autopropulsate Caesar, acestea fiind dezvoltate în anii 1990.

Și transportoarele blindate americane au ajuns în Ucraina

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la jumătatea lunii iulie arată că militarii ucraineni au început să folosească și transportoarele blindate M113A3.

Poreclite „calul de bătaie” al armatei americane, și având o capacitate de transport de 11-13 militari în funcție de model, în jur de 80.000 de transportoare M113A3 au fost construite în Statele Unite între 1961 și 2007, vehiculul participând practic la toate conflictele majore la care a participat America în ultima jumătate de secol.

Până la începutul lunii trecute administrația președintelui Joe Biden a trimis Ucrainei și câteva sute din faimoasele vehicule Humvee, deși numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate.

Luna aceasta Ucraina a primit și noi lansatoare multiple de rachete din Marea Britanie: sisteme M270 despre care ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a spus că „vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”.

Săptămâna trecută Pentagonul a anunțat de asemenea că a fost aprobată trimiterea a încă 4 sisteme HIMARS ucrainenilor, numărul total al acestor sisteme de ultimă generație ce vor ajunge în dotarea forțelor armate ale Kievului urmând să ajungă la 20.

Urmărește ultimele evoluții din a 156-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.