Pe platformele de socializare au apărut primele imagini cu transportoarele blindate americane M113A3 ce au ajuns în Ucraina, acestea fiind promise Kievului de către președintele Joe Biden încă din luna aprilie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„După o lungă așteptare, primele transportoare blindate de personal M113A3 sunt văzute în uzul trupelor ucrainene de pe linia frontului”, notează Ukraine Weapons Tracker, amintind de asemenea că 200 din aceste vehicule blindate poreclite „calul de bătaie” al armatei americane sunt în plan să fie donate Ucrainei de către Statele Unite.

Președintele american Joe Biden a declarat că forțele armate americane vor dona transportoare blindate M113A3 Ucrainei ca parte a pachetului de asistență în valoare de 800 de milioane de dolari anunțat în luna aprilie.

Cu o capacitate de transport de 11-13 militari în funcție de model, în jur de 80.000 de transportoare M113A3 au fost construite în Statele Unite între 1961 și 2007, vehiculul participând practic la toate conflictele majore la care a participat America în ultima jumătate de secol.

Exportate în peste 50 de țări, mii de transportoare M113A3 continuă să rămână în dotarea forțelor armate din jurul lumii, inclusiv a Israelului.

Până la începutul lunii iunie SUA a trimis Kievului și câteva sute din faimoasele vehicule Humvee, deși numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate.

Ucraina așteaptă transportoare blindate și din Spania

Cel mai recent, Spania s-a declarat la rândul său dispusă să furnizeze Ucrainei 20 din transportoarele sale blindate de personal. Deși numărul poate nu pare impresionant, anunțul făcut săptămâna aceasta de Madrid reprezintă un punct de cotitură în politica premierului socialist Pedro Sanchez, mai ales că Spania ar urma să trimită Ucrainei și 10 tancuri Leopard de fabricație germană.

Până acum guvernul spaniol s-a rezumat la a trimite Ucrainei doar echipamente defensive și a stârnit iritarea Kievului după ce Sanchez ordonase chiar returnarea a 30 de camioane militare care transportau 200 de tone de muniție în iulie anul trecut din portul Gdynia.

Luna trecută, forțele armate ucrainene au făcut de asemenea recepția a mai multor vehicule blindate de patrulare Pinzgauer 718 6x6 cumpărate de un soldat ucrainean de la o companie privată din Marea Britanie și donate apoi armatei în care luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 141-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.