Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi, a declarat că înrăutățirea condițiilor din închisoare îi amenință sănătatea opozantului rus, transmite Reuters.

Oleg NavalniiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Navalnîi a fost arestat în ianuarie anul trecut, când s-a întors în Rusia din Germania, unde fusese tratat după ce a fost otrăvit în Siberia cu o substanță neurotoxică din epoca sovietică. Rusia neagă că ar fi încercat să-l ucidă.

El ispășește 11 ani și jumătate de închisoare pentru încălcări ale eliberării condiționate, fraudă și acuzații de sfidare a instanței.

Într-o postare pe conturile sale de Twitter și Instagram, fiecare cu milioane de urmăritori, Navalnîi a scris săptămâna trecută, prin intermediul avocaților săi, că a fost trimis pentru a treia oară într-o celulă de pedeapsă în august, ca răzbunare pentru activitatea sa politică. Serviciul penitenciar nu a răspuns la întrebările Reuters pe această temă.

Celula, cu o lățime de doi metri pe trei metri, cu masă, scaun și pat, care este pliat de la 6 dimineața până la ora 22.00, marchează o înrăutățire semnificativă a condițiilor pentru liderul opoziției, a declarat șeful său de cabinet, Leonid Volkov, într-un interviu pentru Reuters.

„Dintr-o dată, în urmă cu trei săptămâni, au început să îi înrăutățească dramatic condițiile, ceea ce reprezintă de fapt o amenințare enormă pentru sănătatea sa, deoarece nicio persoană normală nu ar putea petrece mult timp în acea celulă `specială`", a declarat el la Vilnius, Lituania, unde se află cea mai mare parte a organizației lui Navalnîi de când operațiunile sale au fost interzise în Rusia.

„Iar pentru Alexei, care tocmai supraviețuise otrăvirii, este deosebit de periculos", a declarat Volkov, care păstrează legătura cu opozantul prin intermediul avocaților, adăugând că Navalnîi este încă „foarte în formă din punct de vedere mental și fizic".

Volkov a declarat că echipa nu are nicio idee despre ce gândește președintele Vladimir Putin și că a încercat să nu se gândească la asta. "Faptul că Putin pierde (războiul) și devine din ce în ce mai puțin previzibil, face ca situația să fie mai periculoasă", a spus el.

Leonid Volkov a spus că, de îndată ce Putin va ieși din scenă, Navalnîi va fi eliberat, dar că nu există alte certitudini, deoarece influența Occidentului asupra Moscovei, care a ajutat la îmbunătățirea condițiilor sale de detenție înainte, s-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina.

------------