Un crescător de reni din Siberia, unul dintre etnicii minoritari trimiși de Vladimir Putin să lupte în Ucraina, povestește de ce s-a înrolat în armata rusă: repercusiunile economice ale războiului l-au împins în pragul înfometării.

Un crescator de reni al nenetilor din SiberiaFoto: Steve Morgan / Alamy / Profimedia Images

Interviul acordat de bărbat, un etnic nenet - un popor indigen ce trăiește în nord-estul Europei și nord-vestul Siberiei -, a fost transcris și tradus de analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen, care l-a publicat pe pagina sa de Twitter.

Owen afirmă că povestea lui „Alexandr”, pseudonimul folosit de jurnaliștii de investigație ruși care l-au intervievat, este atât una fascinantă, cât și edificatoare pentru greutățile cu care se confruntă indigenii din Rusia, trimiși să moară pe capete în războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

Neneții numără în jur de 45.000 de oameni care trăiesc în apropierea Oceanului Arctic. La fel ca multe alte popoare indigene ce trăiesc în Rusia, ei au suferit puternic de pe urma politicilor colonialiste ale Moscovei.

Crescători de reni deveniți pescari

Alexandr a descris cum schimbarea climei și deteriorarea mediului înconjurător au făcut activitățile tradiționale ale neneților, crescutul de reni și pescuitul, nesustenabile din punct de vedere economic.

„În urmă cu 8 ani aveam o turmă de 400 de reni, familia mea și cu mine ne mutam de ici-colo, trăind într-un cort. Apoi a plouat iarna - nu plouase niciodată înainte. Renii au murit din cauza gheții. Unii dintre noi am rămas fără niciun ren”, povestește el, referindu-se probabil la înghețarea apei de ploaie din cauza schimbării rapide a temperaturilor.

Aceasta duce la acoperirea lichenilor cu care renii se hrănesc cu un strat gros și impenetrabil de gheață, ducând la moartea prin înfometare a animalelor.

Alexandr a povestit că i-a dat fratelui său cei 50 de reni care au supraviețuit și s-a mutat într-un orășel unde el și cu soția sa vindeau peștele pe care îl prindeau. Însă afacerea lor a fost puternic afectată de cotele de pescuit maxime impuse de guvern, mai mici pentru populațiile indigene decât pentru pescarii ruși.

Din acest motiv indigenii adesea sunt nevoiți să apeleze la braconaj pentru a-și putea asigura traiul de zi cu zi. Iar autoritățile ruse îi încurajează pe indigeni să se raporteze între ei, minoritățile etnice fiind adesea victimele unor abuzuri fizice din partea inspectorilor statului.

„Oficialii ne spun: 'vă putem ajuta, ziceți-ne doar cine pescuiește aici'”, relatează bărbatul.

Etnicii minoritari din Rusia sunt victime ale politicilor Moscovei

Afacerea lui Alexandr a fost apoi afectată de dispariția peștilor. „Anul acesta nu au fost deloc pești în lac și pe râul Ob. Pescuim toată ziua și prindem două sau trei bucăți. Este deja de nesuportat”, afirmă el.

„Poate că i-au otrăvit sau i-am prins noi pe toți. Anul trecut am avut pești și anul acesta oamenii intră în panică, nu știu ce să facă. Am auzit că sunt familii care deja au ajuns la înfometare”, relatează bărbatul.

Pe lângă schimbarea climei, dezvoltarea regiunii Yamal pentru extracția de petrol, gaze naturale și minereuri a dus la degradarea unor arii extinse ale mediului înconjurător. Neneții au neșansa de a trăi deasupra unor depozite uriașe de petrol și gaze naturale care sunt exploatate încă din anii 1990.

Industria angajează în cea mai mare parte doar etnici ruși, deci neneții beneficiază foarte puțin de pe urma bogățiilor naturale aflate sub picioarele lor.

Iar crescutul de reni este de asemenea într-o criză, prețul pentru produsele obținute de la aceștia prăbușindu-se în ultimii ani. „Nu avem unde să le vindem, nimeni nu le cumpără și de aceea prețurile sunt atât de mici. Oamenii nu știu cum să trăiască”, spune Alexandr.

Coarnele renilor sunt căutate pentru a fi folosite în medicina tradițională din Asia, în special de către chinezi, japonezi și coreeni. Însă vânzarea lor este doar parțial legală din cauza reglementărilor și obstacolelor birocratice.

Piața neagră se ridică însă la o valoare anuală de 5 miliarde de ruble însă asta înseamnă că crescătorii depind de negustori chinezi care adesea îi înșeală pe indigeni, știind că aceștia nu vor putea raporta situația autorităților ruse.

Neneții sunt minoritari în toate regiunile lor native unde etnicii ruși au devenit populația predominantă. Neneții sunt la fundul ierarhiilor etnice locale și se confruntă cu discriminare sistematică. În plus, rusificarea i-a făcut pe mulți să își uite limba și piardă cultura.

„Neneții nu sunt duși să muncească, nu știu de ce. Avem oameni din străinătate care lucrează la școlile noastre. Oamenii noștri termină facultatea dar sunt respinși peste tot și încep să piardă vremea, îmbătându-se. Practic, oamenii beau până mor sau ajung la pușcărie”, spune bărbatul.

Rușii săraci se îndatorează pentru a supraviețui

Sărăcia este pe larg răspândită în rândul indigenilor ruși iar salariile mici nu au reușit să țină impasul cu prețurile care deja crescuseră considerabil chiar și înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor sale să atace Ucraina.

„Salariile sunt foarte mici și prețurile sunt de așa natură că este imposibil să supraviețuiești cu 30.000 de ruble (488 de dolari). Salariul meu este de 23.000 (374 dolari) iar facturile la utilități pentru apartamentul meu cu două camere sunt de 9.000 (146 dolari) pe lună...doar pensionarii pot supraviețui datorită pensiei lor”, explică Alexandr.

Acesta a vorbit apoi de o altă problemă cu care se confruntă rușii săraci, acumularea de datorii.

„Oamenii nu au destui bani din care să trăiască, ei au acumulat atât de multe datorii încât nu mai pot scăpa. Credit peste credit și din nou credit. Eu am datorii personale de un milion și ceva de ruble pe care le-am acumulat treptat”, spune acesta.

Companiile ce acordă microcredite, lăsate nereglementate de autoritățile ruse, cer rate uriașe, de până la 1% pe zi. Milioane de ruși aflați în sărăcie ca Alexandr au apelat la astfel de credite.

Rușii mai săraci nu pot obține credite bancare așa că sunt nevoiți să se bazeze pe împrumuturi până în ziua salariului de la companii de microfinanțare dubioase, acestea având adesea legături cu crima organizată și apelând la colectori violenți.

Colectorii adesea adoptă nume cecene false pentru a fi mai temuți și îi intimidează pe membrii familiei, prietenii și chiar angajatorii celor care s-au îndatorat, dacă aceștia nu pot fi „convinși” să plătească.

Alegere după izbucnirea războiului: Fie mori de foame, fie te înrolezi

Impactul războiului din Ucraina a provocat noi probleme financiare pentru ruși. Dacă moscoviții și locuitorii marilor orașe rusești au rămas fără McDonald's, Starbucks, IKEA și alte mari companii occidentale care au părăsit Rusia, rușii din regiunile sărace au fost mult mai sever afectați.

Alexandr dă exemplul creșterii prețului mâncării:

„Până în februarie prețurile la mâncare erau ok dar ele au crescut din cauza războiului: pâinea costă 41 de ruble iar eu personal o cumpăram acum pentru 100 de ruble. O cutie de lapte condensat obișnuia să coste 100-120 de ruble, acum este 250”.

El spune că alegerea este acum „fie mori de foame, sau asta. În cele din urmă am fost nevoit să fac un asemenea pas riscant și să semnez un contract militar - nu exista nicio altă cale de scăpare”.

„A fost ori să mor de foame, ori asta”, repetă el, adăugând că situația „a devenit de nesuportat, oamenii trebuie să meargă la război”.

La 20 de ani după ce a fost încorporat în serviciul militar obligatoriu al Rusiei, Alexandr a semnat acum un contract profesionist care îi aduce 270.000 de ruble lunar, sumă care teoretic ar trebui să îl ajute să își plătească datoriile în câteva luni, dacă supraviețuiește războiului.

„Datoriile vor crește încontinuu, să lucrezi pentru 20-30.000 de ruble este pur și simplu nerealist să ieși din această situație. Așa că acum măcar există speranța să scapi. Dar dacă nu ai noroc, bineînțeles că poți muri”, spune Alexandr.

Acesta a acordat interviul jurnaliștilor de la Cherta („Pragul”), un site de investigații recent înființat de reporteri ruși independenți.

Urmărește ultimele evoluții din a 195-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.