Rușii se pregătesc pentru sărbători de iarnă costisitoare după ce prețurile ingredientelor pentru unele din cele mai îndrăgite rețete tradiționale au crescut vertiginos din cauza inflației ridicate care continuă să devalorizeze bugetele familiilor, relatează The Moscow Times.

Salata de boeuf la un supermarket rusescFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Salata de boeuf, cunoscută drept salată Olivier în Rusia după bucătarul belgian Lucien Olivier care a preparat-o prima dată pentru unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova, va costa cu 15% mai mult anul acesta comparativ cu 2020.

Ingredientele pentru salata de hering sub blană, o altă rețea tradițională populară în Rusia în preajma sărbătorilor, vor costa la rândul lor cu 25% mai mult decât anul trecut.

Inflația a ajuns în prezent în Rusia la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, prețul alimentelor crescând dramatic în anterioarele 18 luni.

Acest lucru a afectat puternic gospodăriile rusești, majoritatea fără economii, după aproape un deceniu de stagnare sau declin a nivelului de trai.

Costurile tot mai mari cu traiul zilnic au dat bătăi de cap și Kremlinului care a răspuns prin introducerea unor prețuri maxime pentru unele produse și interzicerea unor exporturi, măsuri despre care economiștii afirmă că doar vor exacerba problemele pe termen lung.

Uniunea crescătorilor de cartofi a avertizat la rândul ei luni că Rusia se va confrunta cu o penurie a acestui produs de bază în următoarele luni.

Prețul cartofilor a crescut cu 79% în ultimele 12 luni în timp ce cel al caviarului, o delicatesă favorită în perioada sărbătorilor, a atins un nivel record anul acesta.

Agricultura rusă a fost de asemenea puternic afectată de pandemia de COVID-19 care a întrerupt fluxurile de muncitori sezonieri veniți din țările vecine și a dus la scumpirea unor echipamente cheie și a îngrășămintelor.