Bebelușul palestinian salvat recent din pântecele mamei sale muribunde după un bombardament israelian a murit la spitalul din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat vineri unchiul său pentru AFP.

Civili palestinieni lângă o clădire distrusă de un bombardament israelian în RafahFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Spitalul din Rafah, unde a fost internată fetița, născută prematur, a precizat într-un comunicat că Sabreen al-Rouh - așa cum a botezat-o unchiul ei - a murit joi, fără a da alte detalii.

„Am primit un telefon de la (...) spitalul emiratez din Rafah, care m-a informat că starea ei s-a deteriorat, că nu au putut să o salveze și că s-a alăturat familiei sale”, care a fost ucisă în bombardamentul care a lovit casa familiei, la est de Rafah, în urmă cu aproximativ o săptămână, a declarat unchiul fetiței, Rami al-Sheikh.

El a spus că a mers vineri să ia cadavrul de la spital. „Am deschis mormântul tatălui ei, Shukri, și am îngropat-o acolo, în cimitirul Awni Daher din Rafah”, a spus el.

„Prin voia lui Allah, a fost scris că Rouh, fiica lui Sabreen al-Sakani, se va alătura familiei sale în eternitate, în ciuda eforturilor echipei de la secția de neonatologie a spitalului Semilunii Roșii din Emiratele Arabe Unite de a o salva joi”, a scris spitalul într-un mesaj postat vineri.

Un chirurg a declarat pentru AFP că Sabreen al-Sakani a ajuns la spital în agonie, cu răni grave la cap și la stomac și respirând cu dificultate. Examinând-o, echipele medicale au descoperit că era însărcinată și au decis să scoată fătul prin cezariană.

Mama a murit câteva minute mai târziu, în timp ce tatăl și sora copilului au fost aduși morți la spital.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise în lovitura asupra acestei case, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Potrivit ONU, aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt înghesuite în Rafah, dintre care peste un milion de persoane strămutate în urma a peste șase luni de bombardamente și lupte în Fâșia Gaza (2,4 milioane de locuitori).

Israelul susține că ultimele batalioane Hamas rămase sunt adunate la Rafah și afirmă că intenționează să desfășoare acolo o ofensivă pentru a le extermina.

La 7 octombrie, Hamas a efectuat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca răspuns, Israelul a promis să anihileze mișcarea islamistă palestiniană, care se află la putere în Gaza din 2007, și a lansat o ofensivă care a făcut până în prezent 34.356 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.