Rusia acuză Statele Unite că au alimentat criza gazului din Europa, împingându-i pe liderii europeni spre pasul "sinucigaş" de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova, scrie Reuters. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca gazoductul Nord Stream 1 să înceapă să livreze din nou gaz? "Ascultaţi, îmi puneţi întrebări la care până şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început asta trebuie să o şi termine" - este răspunsul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Maria ZaharovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a gazului din istorie, cu preţuri la energie tot mai mari şi cu importatori germani care discută inclusiv o posibilă raţionalizare în cea mai mare economie a UE după reducerea fluxurilor de gaz din Rusia spre Occident.

Întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru ca gazoductul Nord Stream 1 să înceapă să livreze din nou gaz, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters: "Ascultaţi, îmi puneţi întrebări la care până şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început asta trebuie să o şi termine".

Ea a acuzat că SUA încearcă de mult timp să întrerupă legăturile energetice dintre Moscova şi marile puteri europene precum Germania, chiar dacă Rusia a fost un furnizor de energie de încredere încă din perioada sovietică.

"Dominaţia Washingtonului a prevalat"

  • "Dominaţia Washingtonului a prevalat.
  • Au fost aduse la putere în Uniunea Europeană forţe politice care joacă rolul de agenţi provocatori. Este absolut sinucigaş, dar se pare că ei trebuie să treacă prin asta", a declarat Zaharova pentru Reuters, înaintea Forumului Economic Estic de la Vladivostok.

Marțea trecută, Rusia a oprit complet livrările de gaz natural rusesc către Germania și celelalte țări europene alimentate prin gazoductul Nord Stream, pentru lucrări de întreținere de câteva zile, dar vineri Gazprom a anunțat că furnizările către Europa rămân suspendate pe termen nedefinit.

Prețul gazelor naturale a sărit luni cu 30% pe piețele europene după anunțul făcut de Gazprom.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția Moscovei potrivit căreia problemele legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia sunt în întregime rezultatul sancțiunilor occidentale.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.

Kremlinul susţine că Occidentul a declanşat criza energetică impunând cele mai dure sancţiuni din istoria modernă, o măsură despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că echivalează cu o declaraţie de război economic.