Gigantul rusesc Gazprom a declarat vineri că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va rămâne oprită după ce s-a constatat că turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg are o scurgere de ulei la motor în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

23:15 Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 - aparent din cauza unei scurgeri de ulei - nu a fost bine primită de liderii europeni.

  • „Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

22:48 Siemens Energy a spus vineri seară târziu că scurgerea uleiului de motor nu este motiv pentru a opri turbina Nord Stream

  • "Asemenea scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului. Este o procedură de rutină în cadrul lucrărilor de întreținere", a spus compania.
  • "De asemenea, apariția acestui tip de scurgere nu a dus în trecut la oprirea operațiunilor. În prezent, Siemens Energy nu este contractată pentru a efectua lucrări de întreținere, dar este în așteptare", a spus compania.

Gazprom a spus că turbina nu ar putea funcționa în siguranță până când scurgerea nu este reparată și nu a dat un interval de timp pentru reluarea furnizării de gaz prin conductă, care trebuia să reia furnizarea sâmbătă, după o pauză de mentenanță de trei zile.

Gazprom a declarat că raportul privind detectarea scurgerilor de ulei „a fost semnat și de reprezentanții Siemens”.

Gazprom a citat Siemens spunând că reparațiile necesare nu se pot face decât în ​​„condițiile unui atelier specializat”.

Într-o declarație pe Telegram, Gazprom a furnizat ceea ce a spus că este o imagine care arată scurgeri de ulei pe echipamentele de la stația de compresoare.

Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a furniza Germaniei și altora gaz, funcționa la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite timp de trei zile în această săptămână pentru mentenanță.

Gazprom a declarat că sancțiunile Uniunii Europene au dus la probleme tehnice care au împiedicat-o să poată furniza întregul volum de gaz contractat prin conductă.

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că și-a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream, din cauza lucrărilor de întreținere care se preconizează că vor dura trei zile.

Rușii au oprit livrările de gaz prin gazoductul ce alimentează Germania de miercuri începând cu ora 04:00, ora Moscovei, și urma ca livrările să fie reluate până pe 3 septembrie, la aceeași oră.

Germania spune că este mai bine pregătită pentru oprirea gazului rusesc

Autoritatea de reglementare a rețelelor (electricitate, gaz, telecomunicații) din Germania a declarat că țara este acum mai bine pregătită pentru oprirea livrărilor de gaze rusești, dar a îndemnat cetățenii și companiile să reducă consumul, relatează Reuters.

„Având în vedere decizia Rusiei de a nu permite deocamdată să curgă niciun gaz prin Nord Stream 1, terminalele GNL, nivelurile relevante de stocare și cerințele semnificative de economisire devin din ce în ce mai importante”, a declarat Klaus Mueller, președintele Bundesnetzagentur, pe Twitter.

„Este bine că Germania este acum mai bine pregătită, dar acum depinde de fiecare”.

Închiderea gazoductului este o „dovadă de cinism” din partea Rusiei

Închiderea conductei este o dovadă a cinismului Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al UE, într-o prima reacție europeană la anunțul Gazprom că nu va reporni sâmbătă, așa cum era stabilit, furnizarea gazului rusesc către Europa prind Nord Stream 1.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, spune că decizia de a menține conducta închisă a fost făcută sub „pretexte false”.

El spune, într-un mesaj pe Twitter, că mișcarea confirmă că Gazprom nu este un furnizor de încredere.

El adaugă că închiderea gazoductului este „dovada cinismului Rusiei, deoarece preferă să ardă gaz în loc să onoreze contractele”.

Aceasta se referă la o analiză publicată săptămâna trecută, care a constatat că Rusia arde cantități mari de gaz la una dintre fabricile sale, în loc să-l folosească în scopul prevăzut.