Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că a oprit o altă turbină a gazoductului Nord Stream către Germania și că fluxurile de gaz vor scădea la o cincime din capacitatea normală, potrivit Reuters.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Noua lovitură dată aprovizionării vine într-un moment foarte tensionat, în timp ce Rusia și Occidentul se întrec în sancțiuni economice ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina.

Uniunea Europeană a acuzat Rusia că recurge la șantaj energetic, în timp ce Kremlinul spune că întreruperea gazului este cauzată de probleme de întreținere și de efectul sancțiunilor occidentale.

Gazprom a declarat că a oprit funcționarea unei alte turbine de gaz Siemens la stația de comprimare Portovaya de la Nord Stream 1, în conformitate cu instrucțiunile organismului de supraveghere, ținând cont de starea tehnică a motorului.

Acesta a precizat că, prin urmare, debitul începând de miercuri, va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Aceasta reprezintă doar jumătate din fluxurile actuale, care sunt deja la doar 40% din capacitatea normală.

Politicienii din Europa au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaz în această iarnă, o măsură care ar arunca Germania în recesiune și ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu prețuri mai mari la alimente și energie.

Germania a fost nevoită săptămâna trecută să salveze Uniper, cea mai mare companie care importă gaze din Rusia.

Putin a avertizat Occidentul că sancțiunile vor provoca „creșteri catastrofale”

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat luna aceasta Occidentul că menținerea sancțiunilor riscă să provoace creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.

„Există două turbine funcționale acolo, care pompează 60 de milioane de metri cubi pe zi. Dacă una nu este returnată, va mai rămâne una, care dă 30 de milioane de metri cubi", a declarat Putin săptămâna trecută, care a prefigurat cea mai recentă reducere a fluxurilor de gaze.

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume. Europa importă aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia.

Gazprom a reluat săptămâna trecută fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după o pauză de 10 zile pentru lucrări de întreținere, dar numai la 40% din capacitatea gazoductului - un nivel la care Rusia a declarat că a fost nevoită să reducă volumele în iunie din cauza întoarcerii întârziate a unei turbine aflate în reparații în Canada.

Politicienii europeni au contestat această explicație, Germania afirmând că turbina în cauză nu trebuia să fie folosită până în septembrie.

Kremlinul susține că nu vrea să oprească de tot livrarea de gaze către Europa

Gazprom a anunțat luni dimineață că a primit documentația de la Siemens privind turbina pentru Nord Stream 1, dar a adăugat că încă mai există probleme.

Gigantul rus a precizat că problemele legate de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Uniunea Europeană au rămas în continuare pentru gigantul rus în ceea ce privește livrarea turbinei în Rusia și întreținerea a altor motoare pentru stația de comprimare Portovaya a Nord Stream 1.

Gazprom a mai spus că a cerut încă o dată sprijinul Siemens pentru furnizarea tuturor documentelor necesare și clarificarea problemelor legate de sancțiuni.

Moscova a declarat luni nu este interesată de o întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești către Europa, care se grăbește să își umple depozitele subterane înainte de sezonul de iarnă.

Kremlinul susține că Gazprom nu este de vină pentru riscurile de stocare, reiterând că europenii suferă consecințele sancțiunilor pe care ei înșiși le-au impus împotriva Rusiei.

------